Μια νέα συγκλονιστική ανάλυση που ήρθε στην δημοσιότητα αναφέρει ότι οι θερμοκρασίες των ωκεανών αυξάνονται κατά 40% ταχύτερα κατά μέσο όρο από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως. Το εύρημα, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, έχει σοβαρές συνέπειες.

Οι ωκεανοί απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας που παγιδεύεται από τις εκπομπές αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, σαν ένα ρυθμιστικό μέσο κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες τους καταστρέφουν ήδη τα θαλάσσια οικοσυστήματα, αυξάνοντας τα επίπεδα της θάλασσας και δημιουργώντας πιο καταστροφικούς τυφώνες.

Η συνεχής αυξανόμενη θέρμανση θα καταστήσει τα αποτελέσματα αυτά πιο καταστροφικά, λένε οι επιστήμονες. «Το 2018 πρόκειται να είναι το θερμότερο έτος για τους ωκεανούς της Γης», δήλωσε ο Ζέκε Χαουζφάδερ, συγγραφέας της μελέτης. «Το 2017 ήταν μέχρι τώρα το θερμότερο έτος, και το 2016 ήταν το θερμότερο έτος πριν από αυτό».

Σύμφωνα με την έρευνα η στάθμη των ωκεανών μπορεί να αυξηθεί κατά 30 εκατοστά έως το τέλος του αιώνα μας - και αυτή η άνοδος θα προστεθεί σε αυτή που προκαλείται από το λιώσιμο των πάγων, καθώς πρόκειται για δύο ξεχωριστές φυσικές διαδικασίες.

Οι ερευνητές, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, επεσήμαναν ότι το 93% της ηλιακής ενέργειας που παγιδεύεται στη Γη από το διοξείδιο του άνθρακα και τα άλλα «αέρια του θερμοκηπίου», απορροφάται από τους ωκεανούς.

«Η θέρμανση των ωκεανών αποτελεί πολύ σημαντικό δείκτη της κλιματικής αλλαγής και έχουν πια σαφή στοιχεία ότι οι θάλασσες θερμαίνονται ταχύτερα από ό,τι νομίζαμε», δήλωσε ο Χαουζφάδερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ.

Η μελέτη προβλέπει ότι, αν δεν υπάρξει αισθητή μείωση στις εκπομπές αερίων τα επόμενα χρόνια, τα νερά των ωκεανών σε βάθος έως δύο χιλιομέτρων θα αυξήσουν τη θερμοκρασία τους κατά 0,78 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, που θα αυξήσει την στάθμη των ωκεανών κατά 30 εκατοστά περίπου, πέρα από την άνοδο της στάθμης λόγω τήξης των πάγων.

 Μόνο τα τελευταία χρόνια, που έχουν πια καλύτερα στοιχεία στα χέρια τους, οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν το ρόλο-κλειδί των ωκεανών για την μετρίαση της κλιματικής αλλαγής. Η θερμοκρασία, η αλατότητα, το pH και άλλες παράμετροι των ωκεανών του πλανήτη παρακολουθούνται από ένα στόλο (με την ονομασία Argo) σχεδόν 4.000 θαλάσσιων ρομπότ που, από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, κάθε λίγες μέρες βουτάνε σε βάθος έως 2.000 μέτρων.