Σε ένα προάστιο του Σαίντ Λούις ένα σύνολο γυναικών, φώναζαν: «Κρατήστε τα μπιφτέκια σας, κρατήστε τις πατάτες. Κρατήστε τα χέρια σας μακριά από τους μηρούς μου». Στο Σικάγο μια άλλη ομάδα γυναικών είχαν μπλε κολλητική ταινία στο στόμα που έγραφε «MeToo». Το ίδιο συνέβη και στο Κάνσας, όπου γυναίκες διαμαρτύρονταν για σεξουαλική παρενόχληση. Το κοινό σημείο σε όλες αυτές τις διαμαρτυρίες ήταν πως παντού διακρίνονταν παράλληλα με τα συνθήματα και το λογότυπο της αλυσίδας εστιατορίων McDonald's.

Στην πρώτη απεργία σε περισσότερα από 100 χρόνια οι γυναίκες υπάλληλοι των εστιατορίων διαμαρτυρήθηκαν για σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, ζητώντας από τη μεγαλύτερη αλυσίδα fast food στις ΗΠΑ να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Σήμερα διαμαρτυρόμαστε κι αυτό είναι σημαντικότερο από την δουλειά», δήλωσε η Κίμπερλι Λόσον στους New York Times. Η κ. Λόσον είπε στο πλήθος στο Κάνσας ότι ένιωσε «παγιδευμένοι» όταν ένας μάνατζερ του εστιατορίου όπου εργάζονταν έκανε ανεπιθύμητες κινήσεις προς αυτήν.

«Έχουμε τη δύναμη να προστατεύουμε ο ένας τον άλλο και να απαιτήσουμε τη δικαιοσύνη που μας αξίζει», είπε.
 

Οι εργαζόμενοι στον τομέα των εστιατορίων αντιπροσωπεύουν ένα τεράστιο κομμάτι του εργατικού δυναμικού των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ο τομέας των fast food δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας από ό, τι σχεδόν κάθε άλλος την τελευταία δεκαετία. Αλλά τα εστιατόρια πληρώνουν συνήθως χαμηλόμισθους και απασχολούν δυσανάλογα αριθμό νέων και γυναικών, καθιστώντας τους εργαζόμενους στον κλάδο ιδιαίτερα ευάλωτους στη σεξουαλική παρενόχληση.

Οι διαμαρτυρίες την Τρίτη διοργανώθηκαν από την «Πάλη για $15», η οποία είναι συνδεδεμένη με την Διεθνή Ένωση Υπάλληλων. Η ομάδα προσπαθεί να οργανώσει εργαζόμενους στα εστιατόρια fast food και υποστηρίζει τη βελτίωση των αμοιβών και των συνθηκών εργασίας τους. Τον Μάιο, με την υποστήριξη του ομίλου, 10 υπάλληλοι της McDonald's υπέβαλαν καταγγελίες στην Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών για την Απασχόληση, υποστηρίζοντας ότι οι άνδρες μάνατζερς είχαν κάνει ανεπιθύμητες κινήσεις εναντίον τους και είχαν προκαλέσει προβλήματα εναντίον εκείνων που διαμαρτυρήθηκαν.

Ο στόχος των διαδηλώσεων ήταν να πιέσουν την εταιρεία McDonald's να θεσπίσει ισχυρότερες πολιτικές για την προστασία των εργαζομένων από τη σεξουαλική παρενόχληση στα περισσότερα από 14.000 καταστήματα της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα αιτήματα της διαμαρτυρίας περιλάμβαναν καλύτερα προγράμματα κατάρτισης για όλους τους εργαζόμενους, έναν αποτελεσματικότερο τρόπο υποβολής καταγγελιών και μια επιτροπή αφιερωμένη στην αντιμετώπιση των ζητημάτων σεξουαλικής παρενόχλησης.

«Αυτό που κάνει η McDonald's σε αυτό το θέμα, πώς επιλέγουν να το διαχειριστούν, πώς θα ενεργήσουν ενεργά σε αυτό, θα έχει επιρροή σε άλλα καταστήματα», δήλωσε η Μέρι Τζόις Κάρλσον, δικηγόρος των εργαζομένων που συνδέονται με την «πάλη για $15».

Σε δήλωσή τους τα McDonald's δήλωσαν ότι έλαβε σοβαρά υπόψη το ζήτημα και εισήγαγαν πρόσθετα μέτρα για την παροχή περαιτέρω προστασίας για τους εργαζομένους. Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει τις καταγγελίες της Επιτροπής Απασχόλησης.