Στη Ρωσία βρίσκονται οι πλουσιότεροι… πλούσιοι, αφού ο μέσος όρος της περιουσίας των εύπορων Ρώσων αγγίζει τα 57,2 εκατ. δολάρια, έναντι των 13,9 εκατ. δολαρίων παγκοσμίως.

Οι πλούσιοι Αμερικανοί «πιάνουν» τα 13,3 εκατ. δολάρια και βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο. Στην κατηγορία «άτομα υψηλής καθαρής αξίας» (HNWI) περιλαμβάνονται όσοι έχουν ατομικό εισόδημα άνω του 1 εκατ. δολαρίων, ενώ στους υπερ-πλούσιους περιλαμβάνονται όσοι κερδίζουν πάνω από 50 εκατ. δολάρια ετησίως.

Στην κορυφαία πεντάδα των πλουσιότερων πλουσίων του κόσμου για το 2017 φιγουράρουν, εκτός από τη Ρωσία, η Ουκρανία (56,6 εκατ.), το Τουρκμεκιστάν (42,7 εκατ.), το Καζακστάν (31,1 εκατ.) και το Ουζμπεκιστάν (30,4 εκατ.). Στα υπόλοιπα αναδυόμενα κράτη του κόσμου της 10άδας περιλαμβάνονται η Ινδία, η Βραζιλία και η Τουρκία.  

Στην κατηγορία των ατόμων με περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται 4,1 ενήλικα άτομα παγκοσμίως, αριθμός που αντιστοιχεί στο 0,1% μόνο του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα άτομα αυτά, ωστόσο, ελέγχουν το 21,3% του παγκόσμιου πλούτου, με βάση τα στοιχεία του περασμένου έτους.

Το 2008, όταν ξέσπασε η κρίση, οι πλούσιοι του πλανήτη ήταν λιγότεροι -2,4 εκατ. δολάρια και αντιστοιχούσαν στο 0,06% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού. Η μεταβολή αυτή οφείλεται εν μέρει στο ότι ο παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε συνολικά την προηγούμενη δεκαετία, ωστόσο, οι ανισότητες διευρύνθηκαν, με τον πλούτο να συγκεντρώνεται σε λιγότερα χέρια, ιδίως στα αναδυόμενα κράτη που αποτελούν και την ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας.