Ποινική έρευνα ξεκίνησε την Παρασκευή στην Ολλανδία, σε βάρος μίας γιατρού που έκανε ευθανασία σε μία ασθενή με Αλτσχάιμερ, χωρίς η επιθυμία της να είναι απολύτως ξεκάθαρη και επαρκώς επιβεβαιωμένη.

Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση ευθανασίας που γίνεται στη χώρα εδώ και 16 χρόνια, από το 2002 δηλαδή όποτε και νομιμοποιήθηκε.

Η 74χρονη γυναίκα, που είχε διαγνωστεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ τέσσερα χρόνια πριν από τον θάνατό της, είχε πιστοποιημένη διαθήκη ζωής, όπου επισήμαινε πως επιθυμεί να υποβληθεί σε ευθανασία εάν η κατάστασή της αναμενόταν να επιδεινωθεί σημαντικά.

Η γιατρός, που δεν κατονομάζεται δηλώνει ότι ενήργησε πολύ προσεκτικά σε αυτή την περίπτωση. Η εκπρόσωπός της δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΝOS της Ολλανδίας ότι καλωσορίζει «περαιτέρω καθοδήγηση στο ζήτημα της επιθυμίας ανήμπορων ασθενών» αλλά «λυπάται που διώκεται για την υπόθεση του 2016».

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, η γυναίκα «είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι ήθελε να πεθάνει, [αλλά] σε άλλες περιπτώσεις έλεγε ότι δεν ήθελε να πεθάνει», πράγμα που σημαίνει ότι δεν ήταν σαφές αν ήθελε ή όχι να υποβληθεί σε ευθανασία.

«Η γιατρός θα έπρεπε να έχει συζητήσει αρκετά με την ασθενή ώστε να διαπιστώσει εάν ακόμη επιθυμούσε να εφαρμοστεί η ευθανασία», προσθέτει η ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία έχουν νομιμοποιηθεί στην Ολλανδία υπό αυστηρούς όρους και υπό την επίβλεψη επαγγελματιών γιατρών.

Το να παράσχει κανείς βοήθεια σε ένα πρόσωπο που επιθυμεί να αυτοκτονήσει ή τα μέσα για να διαπράξει την αυτοκτονία εκτός των αυστηρών όρων της ευθανασίας τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 3 χρόνια.