Η ελληνική πολιτική μειονοτική οργάνωση «Ομόνοια» κάνει λόγο για «εκτέλεση» του 35χρονου ομογενή, Κωνσταντίνου Κατσίφα, που έπεσε νεκρός από τα πυρά της αλβανικής αστυνομίας.

Στην ανακοίνωση η «Ομόνοια» κάνει λόγο για έξαρση της ανθελληνικής προπαγάνδας και ψυχολογικό κλίμα βίας κατά της ελληνικής μειονότητας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Θλίψη για εκτέλεση Κωσταντίνου Κατσίφα. Ανησυχία για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα μετά το βαρύ συμβάν με την έξαρση ανθελληνικής προπαγάνδας.

Θλίψη και αγανάκτηση είναι τα αισθήματα που χαρακτηρίζουν την ΕΕΜ μετά το θλιβερό τέλος της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην οποία έμεινε νεκρός ο Βουλιαρατινός Κωνσταντίνος Κατσίφας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι αστυνομικές δυνάμεις παραβλέποντας κανόνες ακινητοποίησης μεμονωμένου ατόμου οδηγήθηκαν στην εκτέλεση του.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όλα συνέβησαν ενώ συνεχιζόταν οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ και στην Τελετή Μνήμης στους Βουλιαράτες υπήρχε επίσημη εκπροσώπηση Ελληνικής και Αλβανικής Κυβέρνησης. Προφανώς δεν είναι μόνο ζήτημα παραβίασης του βασικού δικαιώματος του ανθρώπου, αυτό της ζωής. Είναι το όλο ψυχολογικό κλίμα βίας που συντελείται εις βάρος της ΕΕΜ.

Ελπίζουμε το όλο ανθελληνικό κλίμα που προπαρασκευάζονταν προπαγανδιστικά απ’ την ώρα του πρώτου διαξιφισμού του συγχωρεμένου με την τοπική αστυνομία, οι εκκλήσεις άμεσα ανθελληνικών κομμάτων και οργανώσεων, αλλά και η αγωνιώδης προσπάθεια αλλαγής πολιτικής ατζέντας στα Τίρανα να μην ήταν λόγοι που επηρέασαν τη συμπεριφορά των δυνάμεων που κατέφθασαν απ’ την πρωτεύουσα.Το μήνυμα προς την εδώ διαβίωσα ΕΕΜ και τους εκατοντάδες φιλοξενούμενους σήμερα απ’ την Ελλάδα είναι δυστυχώς δυσάρεστο.

Εμείς όμως στην ΟΜΟΝΟΙΑ θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι δεν θα πτοηθούμε στην καταγγελία της αδικίας απ’ την ασφυκτική πίεση που ασκείται απ’ τα ΜΜΕ λειτουργώντας δυστυχώς ως βενζίνη στη φωτιά.

Συλλυπητήρια στους οικείους του Κωνσταντίνου! Ο Θεός να τον συγχωρεί και αναπαύει στους ουρανούς!»

«Δεν αποκλείεται η ανταλλαγή πυροβολισμών να ήταν “στημένη”»

Ο πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας, Λεωνίδας Παππάς, ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι αρχικά κανείς δεν είχε καταλάβει τι συνέβη με τον Κατσίφα και οι συγχωριανοί στους Βουλιαράτες είπαν πως είχε πυροβολήσει στον αέρα μετά από διαπληκτισμό με αστυνομικούς. Σύμφωνα με τον κ. Παππά, ο 35χρονος διαπληκτίστηκε με τους αστυνομικούς επειδή δεν βρήκε την ελληνική σημαία που είχε βάλει και τότε κάποιος του έδειξε το όπλο του και του «απάντησε» πυροβολώντας στον αέρα.

Ο κ. Παππάς αναφέρει ότι ο Κατσίφας δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει και αν ήθελε θα το έκανε. Σύμφωνα με τον κ. Παππά, ο 35χρονος στην συνέχεια πήγε να κρυφτεί όμως οι Αλβανοί αστυνομικοί τον εντόπισαν, ενώ κάτοικοι του χωριού λένε ότι ακούγονταν πυροβολισμοί για πολύ ώρα.

Ο πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας αναφέρθηκε σε δύο εκδοχές για το περιστατικό: η πρώτη λέει ότι η αλβανική αστυνομία του είπε να παραδοθεί αλλά εκείνος αρνήθηκε και παράλληλα πυροβολούσε και όταν του τελείωσαν οι σφαίρες βγήκε έξω φωνάζοντας «ζήτω η Ελλάδα» και η δεύτερη εκδοχή είναι πως οι Αλβανοί αστυνομικοί «τον εκτέλεσαν επί τόπου και θέλοντας όμως να φανεί ως συμπλοκή πυροβολούσαν μόνοι τους για να φανεί ότι υπήρξε συμπλοκή».

Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Παππάς, Αλβανοί αστυνομικοί είχαν μπει στο σπίτι της οικογένειας του Κατσίφα όταν τον αναζητούσαν, ενώ δεν δίστασαν να χτυπήσουν τους γονείς του.

«Γιατί να μου σκοτώσουν το παιδί μου; Γιατί τον λεβέντη μου; Μας διαλύσανε. Δεν θέλανε μειονότητα Ελλήνων. Είχε χαρά να στολίσει το σχολείο για την επέτειο. Μου το έφαγαν το παιδάκι μου. Δεν την θέλω τη ζωή μου. Δεν τη θέλω τη ζωή μου. Δεν αντέχω» μονολογούσε η μητέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα, Ευαγγελία, στον ΑΝΤ1.