Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η απολογία ενός αστυνομικού για τον φόνο ενός εφήβου καθώς ισχυρίστηκε ότι άνοιξε πυρ εναντίον του και τον πυροβόλησε 16 φορές επειδή δεν άφηνε το μαχαίρι που κρατούσε στα χέρια του.

Ο 40χρονος Τζέισον Βαν Ντάικ δικάζεται για τον φόνο του 17χρονου Λακουάν ΜακΝτόναλντ στο Σικάγο το 2014. Ο φόνος του νεαρού έχει πυροδοτήσει την οργή της κοινότητας των Αφροαμερικανών που διαδήλωναν για μήνες.

Παίρνοντας τον λόγο για πρώτη φορά μετά την έναρξη της δίκης, ο πρώην αστυνομικός διαβεβαίωσε ότι άνοιξε πυρ διότι ο έφηβος, που ήταν οπλισμένος με μαχαίρι, του φαινόταν απειλητικός.

«Του φώναξα να πετάξει κάτω το μαχαίρι», είπε δακρυσμένος ενώπιον του δικαστηρίου. «Πλησίασε στα τρία-τέσσερα μέτρα από μένα», συνέχισε. «Τα μάτια μου ήταν καρφωμένα στο μαχαίρι και πυροβόλησα. Ήθελα μόνο να αφήσει κάτω αυτό το μαχαίρι».

Το βίντεο που κατέγραψε το συμβάν, το οποίο μαγνητοσκοπήθηκε από περιπολικό της αστυνομίας του Σικάγο, δείχνει τον Τζέισον Βαν Ντάικ να πυροβολεί 16 φορές εναντίον του νεαρού, που απείχε αρκετά μέτρα από τον αστυνομικό, και να συνεχίζει να ρίχνει, να αδειάζει τον γεμιστήρα του, ακόμη κι αφού ο νεαρός είχε πλέον καταρρεύσει.

Η πολύ καθυστερημένη δημοσιοποίηση, το 2015, του βίντεο από την κάμερα του περιπολικού προκάλεσε σοκ σε όλη τη χώρα, οδήγησε στην αποπομπή του επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης του Σικάγο και στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Τζέισον Βαν Ντάικ.