«Δεν απειλείται η διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελλάδα παρά τις ταραχές στην καθημερινότητα της πολιτικής ζωής» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της πΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα την Πέμπτη, θα συζητήσουν με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, και τους τρόπους αξιοποίησης της ελληνικής τεχνογνωσίας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

«Θα συζητήσουμε για τη σημαντική υποστήριξη της Ελλάδας γιατί η χώρα αυτή γίνεται ήδη στρατηγικός εταίρος αλλά και το γενικό πολιτικό πλαίσιο και στις δύο χώρες. Τόσο εδώ όσο και στην Ελλάδα είναι καιροί ταραχών αλλά νομίζω ότι η υποστήριξη προς τη Συμφωνία των Πρεσπών ενισχύεται εδώ στη Μακεδονία. Και επίσης στην Ελλάδα, η διαδικασία έγκρισης της Συμφωνίας δεν κινδυνεύει καθόλου παρά τις ταραχές στην πολιτική καθημερινότητα», τόνισε, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, ο Οσμάνι.

«Ελπίζω ότι αύριο θα έχουμε καλά νέα για ακόμα μια φορά και θα επαναβεβαιώσουμε ότι το μονοπάτι είναι μη αναστρέψιμο και ότι η Μακεδονία και η Ελλάδα παραμένουν στρατηγικοί εταίροι. Η περιοχή έχει δύο χώρες με ισχυρές σχέσεις, οι οποίες θα αντανακλώνται στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της πΓΔΜ.

Όπως επεσήμανε, στα τελικά στάδια της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Ελλάδα δεσμεύθηκε ότι θα υποστηρίξει σθεναρά την Ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Μακεδονίας. «Αυτό επιβεβαιώθηκε όταν η Ελλάδα και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ήταν οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο ώστε η Μακεδονία να λάβει ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων» ανέφερε.

О Μπουγιάρ Οσμάνι θα μεταβεί στην Αθήνα την Πέμπτη μέσω της νέας αεροπορικής γραμμής Αθήνα - Σκόπια από την εταιρεία Aegean Airlines. «Θα είμαι ο πρώτος επιβάτης αυτής της πτήσης, που είναι ένα ακόμη σύμβολο των στενών σχέσεων των δύο χωρών, μια απόδειξη ότι η στρατηγική συνεργασία αρχίζει να λειτουργεί και ότι οι επικοινωνία μεταξύ των δύο λαών, από άποψη πολιτικής, τουρισμού κλπ θα ενταθεί το επόμενο διάστημα» υπογράμμισε ο Οσμάνι.