Ο Γάλλος αρνητής του Ολοκαυτώματος Ρόμπερ Φορισόν, γνωστός για τις θέσεις του στην αμφισβήτηση της γενοκτονίας των Εβραίων από τους Ναζί, πέθανε την Κυριακή 21 σε ηλικία 89 ετών στο σπίτι του στο Βισί, όπως ανακοίνωσε η αδελφή του και ο εκδότης του.

«Ο Ρομπέρ Φορισόν επέστρεφε από την Αγγλία, όταν κατέρρευσε στο δρόμο για το σπίτι του στο Βισί» δήλωσε στο AFP η αδελφή του. Ο εκδότης του επιβεβαίωσε επίσης το θάνατο του ακαδημαϊκού.

Ο πρώην καθηγητής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Λυών είχε αντιμετωπίσει μια πολύκροτη δίκη μετά από διατριβές του που είχε δημοσιευθεί στον Τύπο στα τέλη του 1978, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες μεταξύ των θυμάτων του Ολοκαυτώματος σε ολόκληρη τη γαλλική και ευρωπαϊκή κοινωνία.

Υποστήριξε ότι η γενοκτονία των Εβραίων από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ένα ψέμα που προορίζονταν για τη συλλογή πολεμικών αποζημιώσεων και ότι οι απελαθέντες έχασαν τη ζωή τους από ασθένειες και υποσιτισμό. Ο ίδιος αμφισβήτησε επίσης την αυθεντικότητα του ημερολογίου της Εβραίας Άννα Φρανκ.

Με την άρνηση της ύπαρξης της γενοκτονίας των Εβραίων, ο Φορισόν έχασε επίσης πολλές αγωγές για δυσφήμηση που ασκήθηκαν εναντίον εκείνων που αποκαλούσε «ψεύτες» ή «πλαστογράφους της ιστορίας», όπως συνέβη με τον Ρόμπερτ Μπάντιτερ, σε δικαστική απόφαση του 2007.

Ο Ρομπέρ Φορισόν είχε καταδικαστεί τρεις φορές το 1981 για τη δυσφήμηση ενός ερευνητή του CNRS, μετά την άρνηση της γενοκτονίας των Εβραίων σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1.

Ο ιστορικός Σεργκέ Κλαρσφελντ σχολίασε το πρωί της Δευτέρας το θάνατο του Φορισόν, σημειώνοντας πως «πρόσφερε μια μεγάλη υπηρεσία χωρίς τη θέλησή του» αφού όπως είπε «χάρη σε εκείνον το Ολοκαύτωμα είναι ένα από τα πιο γνωστά γεγονότα του κόσμου» . «Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της άρνησης του Ολοκαυτώματος. Τι έγραψε για μένα ήταν αποκρουστικό, ενοχλητικό, επώδυνο» δήλωσε ο Κλάρσφελντ.

«Το αποτέλεσμα της άρνησης είναι ότι υπάρχουν δεκάδες κέντρα για το Ολοκαύτωμα σε όλο τον κόσμο (...), όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια έγγραφα» τόνισε ο Κλάρσφελντ, αναφερόμενος στις πολλές θέσεις και τις χιλιάδες δημοσιεύσεις σχετικά με το θέμα.