Σε ηλικία 79 ετών έφυγε από τη ζωή ο Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ.

Την είδηση έκανε γνωστή η κόρη του Φάνια Οζ-Σάλτσμπεργκερ στο Twitter, γράφοντας «Σε εκείνους που τον αγαπούν, σας ευχαριστώ».

Ο Άμος Οζ γεννήθηκε στις 4 Μαίου 1939 στην Ιερουσαλήμ από μια οικογένεια ρωσικής και πολωνικής καταγωγής και το πραγματικό του όνομα ήταν Άμος Κλάουσνερ.

Ο συγγραφέας, τον οποίον η κριτική τον υποδέχθηκε στα πρώτα του βήματα ως τον «Ισραηλινό Καμί», ήταν ένθερμός υποστηρικτής της ειρήνης με τους Παλαιστίνιους, κατήγγειλλε τα τελευταία χρόνια την πολιτική του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαμαρτυρόμενος για τον «αυξανόμενο εξτρεμισμό», όπως τον χαρακτήριζε, της κυβέρνησης.

Είχε τιμηθεί με το  βραβείο Γκαίτε το 2005 στη Γερμανία, το βραβείο λογοτεχνίας του Ισραήλ το 1998, το βραβείο Μεσόγειος το 2010 και το βραβείο Φραντς Κάφκα το 2013.

Παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, ο Άμος Οζ έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους Ισραηλινούς όλων των πλευρών, κυρίως για το χιούμορ του.

Το επώνυμο που διάλεξε o ίδιος σημαίνει στα εβραϊκά «δυνατός».

Το βιβλίο με το οποίο έγινε ευρύτερα γνωστός είναι το μυθιστόρημα «Ο Μίχαελ μου», που κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτης.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν ακόμη τα μυθιστορήματά του «Νύχτα στο Τελ Κεντάρ» (εκδ. Καστανιώτης), «Το μαύρο κουτί» (εκδ. Ψυχογυιός), «Η ίδια θάλασσα» (εκδ. Καστανιώτη), «Η Γυναίκα, που γνώρισα» (εκδ. Ψυχογυιός), » Εικόνες από τη ζωή στο χωριό» (εκδ.Καστανιώτη) και το παιδικό «Σούμχι: Μια ιστορία για την αγάπη και την περιπέτεια» (εκδ. Καστανιώτη).