Ο Ερντογάν Ντεμιρορέν, πρόεδρος της Demirören Holding, ο οποίος πρόσφατα έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας με την εξαγορά του Doğan Media Group, πέθανε στην ηλικία των 79 ετών, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ την Παρασκευή.

Ο Ντεμιρορέν νοσηλεύονταν στην εντατική φροντίδα από τις 31 Μαΐου μετά από αναπνευστική ανεπάρκεια, σύμφωνα με το νοσοκομείο.

Ο επιχειρηματίας έγινε παγκόσμια γνωστός όταν διέρρευσε μία ηχογράφηση μιας τηλεφωνικής συνομιλίας το 2014. Ο Ντεμιρορέν ακούστηκε να ζητάει συγνώμη από τον Ταγίπ Ερντογάν για ένα άρθρο στην εφημερίδα Milliyet - την οποία είχε αγοράσει νωρίτερα από το Doğan. «Σας ενόχλησα, αφεντικό;», ρωτούσε ο Ντεμιρόρεν κλαίγοντας, υποσχόμενος στον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν να βρει την πηγή του εν λόγω άρθρου.

Η συμφωνία Doğan-Demirören ήταν αιτία «θρήνου» για τη χούφτα ανεξάρτητων δημοσιογράφων που παρέμειναν στη χώρα, ενώ πρόσφερε... χαμόγελα για τους εργάτες των μέσων ενημέρωσης υπέρ του Ερντογάν. «Η διαδικασία συγκέντρωσης της τουρκικής βιομηχανίας μέσων ενημέρωσης στο ένα χέρι σύμφωνα με το μοντέλο Πούτιν ολοκληρώνεται», ανέφερε ένας βετεράνος δημοσιογράφος.

Ο Ντεμιρορέν ανέλαβε την επιχείρηση ανταλλακτικών αυτοκινήτων του πατέρα του το 1956, σε ηλικία 18 ετών, πριν από την ίδρυση της ομίλου Demirören Group.

Η Demirören Group δραστηριοποιείται στους τομείς της ενέργειας, της εξόρυξης, της μεταποίησης, του τουρισμού και της ακίνητης περιουσίας. Ο μεγαλύτερος γιος του Ντεμιρορέν, Γιλντιρίμ, είναι ο σημερινός Πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (TFF) και ήταν πρώην πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Κωνσταντινούπολης Μπεσικτάς.

Ο όμιλος εξαγόρασε τις τουρκικές εφημερίδες Milliyet και Vatan τον Μάιο του 2011, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό τους το 2018 τα ιδιόκτητα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Ομίλου Doğan, συμπεριλαμβανομένου του καθημερινού φύλλου της Hürriyet και του τηλεοπτικού σταθμού Kanal D.