Σε ηλικία 101 ετών και πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του Κινέζου Κομμουνιστή ηγέτη, πέθανε ο γραμματέας του, Λι Ρούι, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο υπεραιωνόβιος Ρούι, είχε εισαχθεί το 2018 στο νοσοκομείο με πνευμονική λοίμωξη. Ήταν ο γραμματέας του Μάο στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και μέλος της κυβέρνησης, αρμόδιος για την βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, που εκείνα τα χρόνια θεωρούνταν –και ήταν- κυρίως αγροτική.

Είχε καταγγείλει την αποτυχία του «Μεγάλου Άλματος Προς Τα Εμπρός», δηλαδή της πολιτικής ταχείας εκβιομηχάνισης που τέθηκε σε εφαρμογή το 1958 και προκάλεσε λιμό στη χώρα. Ο Λι διαγράφηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα και έμεινε κλεισμένος στη φυλακή Τσινσένγκ, κοντά στο Πεκίνο, για οκτώ χρόνια στη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης.

Αποκαταστάθηκε το 1979 και κατέλαβε μια στρατηγική θέση στους κόλπους του ΚΚΚ, αρμόδιος για τη στρατολόγηση νέων στελεχών πριν παυθεί και πάλι από τα καθήκοντά του το 1984. Έγινε υποστηρικτής μιας πολιτικής μεταρρύθμισης και το 2007 δημοσίευσε άρθρα που καλούσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα να μετατραπεί σε ένα σοσιαλιστικό κόμμα ευρωπαϊκού τύπου. Αντιτάχθηκε στη συνταγματική αναθεώρηση που ψηφίσθηκε πέρυσι και με την οποία καταργήθηκε το όριο των δύο προεδρικών θητείων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στον Σι Τζινπίνγκ για μια ισόβια προεδρία. Είχε καταγγείλει αυτή τη συνταγματική αναθεώρηση σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ «Μινγκ Πάο».

Ο Λι Ρούι είχε εκδώσει πολλά έργα για τον Μάο Τσετούνγκ, για ορισμένα από τα οποία είχε πει πως είχε απαγορευθεί να εκδοθούν στην Κίνα. «Θα έπρεπε να αφήσουμε τον λαό να εκφρασθεί ώστε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη του κόμματος στον λαό», υπογράμμιζε σε ανοικτή επιστολή του.