Στα άκρα οδηγείται η διαμάχη μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα του ιταλικού προϋπολογισμού, καθώς και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους.

Η κίνηση της Ρώμης να στείλει στις Βρυξέλλες χωρίς αλλαγές το προσχέδιο του προϋπολογισμού,  παρά τις σοβαρές ενστάσεις που είχε εκφράσει η Κομισιόν, προκάλεσε εκνευρισμό στην Επιτροπή, η οποία έσπευσε να διαμηνύσει ότι οι θέσεις της δεν άλλαξαν.

«Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως αποκλίνει σοβαρά από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο Ντομπρόβσκις είπε ότι η Επιτροπή έχει ανταλλάξει επιστολές με τις ιταλικές Αρχές. Οι ιταλικές Αρχές ενημέρωσαν για τους δημοσιονομικούς στόχους του προϋπολογισμού το 2019 και συγκεκριμένα για το έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ και η Επιτροπή απάντησε ότι εκ πρώτης όψεως το σχέδιο του προϋπολογισμού φαίνεται να έχει σοβαρές αποκλίσεις από την πορεία προσαρμογής προς το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο που θέτουν οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες και ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές.

Οι αλλαγές αυτές δεν έγιναν και χθες η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε και απέστειλε απαράλλαχτο στις Βρυξέλλες σχέδιο προϋπολογισμού.

«Ο ιταλικός προϋπολογισμός εγκρίθηκε. Ο Γιούνκερ ας δεχθεί την πραγματικότητα και ας πιεί έναν καφέ. Οι παρεκκλίσεις έγιναν από την Ευρώπη, η οποία έφερε ανασφάλεια και μη μόνιμη εργασία σε μια ολόκληρη ήπειρο», είπε ο γραμματέας της Λέγκα και ιταλός υπουργός εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι.

Όλα δείχνουν ότι ο «πόλεμος» θα συνεχιστεί με ανταλλαγή επιστολών.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, η Επιτροπή, εφόσον χρειάζεται, μπορεί να ζητήσει διευκρινίσεις από τα κράτη-μέλη, εντός μίας εβδομάδας από την υποβολή των σχεδίων προϋπολογισμού.

Εάν οι διευκρινίσεις από ένα κράτος-μέλος δεν κριθούν ικανοποιητικές, η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει στο εν λόγω κράτος-μέλος να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού εντός δύο εβδομάδων.

Σε πυροσβεστικό ρόλο αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρώμη στις 18-19 Οκτωβρίου ο επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Η τελική αξιολόγηση της Επιτροπής για τα σχέδια προϋπολογισμού των χωρών της ευρωζώνης αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου.