Αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του ηγέτη της ακροδεξιάς, αντιμεταναστευτικής Λέγκα και υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι και των αρχών της Μάλτας.

Η Μάλτα κατηγόρησε τον Ιταλό ότι χρησιμοποίησε σκόπιμα ανακρίβειες προκειμένου να κατηγορήσει τη μικρή νησιωτική χώρα ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της να φιλοξενήσει μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο.

Χθες Τετάρτη, ο ο Σαλβίνι είχε κατηγορήσει τη Μάλτα πως δεν δέχθηκε τους 50 μετανάστες που αποβιβάστηκαν τον Ιούλιο στη Σικελία.

Η Μάλτα κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση «να αναθεωρήσει τα στατιστικά της στοιχεία και να αποφύγει την επανάληψη αβάσιμων ισχυρισμών».

Ο Σαλβίνι επέμεινε και ανταπάντησε στο Twitter πως δεν θα δεχθεί «μαθήματα από τη Μάλτα, η οποία για χρόνια έκλεινε τα μάτια και άφηνε μεγάλα και μικρά σκάφη να ταξιδεύουν προς την Ιταλία».

Αφότου ο Σαλβίνι ανέλαβε την εξουσία σε συμμαχία με το λαϊκιστικό Κίνημα 5 Αστέρια τον Ιούνιο πέρυσι, έχει κλείσει τα λιμάνια της Ιταλίας σε πλοία ανθρωπιστικής διάσωσης τα οποία υποδεχόταν προηγουμένως.

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε διπλωματικές αντιπαραθέσεις με τη Μάλτα - τη μικρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πιο κοντινή στις λιβυκές ακτές από τις οποίες αναχωρούν πολλά σκάφη με μετανάστες- σχετικά με το σε ποια χώρα ανήκει η ευθύνη να αφήσει τα πλοία να ελλιμενιστούν.

Αν και οι αφίξεις μεταναστών διά θαλάσσης μειώθηκαν κατά 80% πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες εξακολουθεί να αναγκάζεται να μεσολαβεί μεταξύ των κρατών μελών προκειμένου να διαμοιρασθούν τους νεοαφιχθέντες.

Σήμερα Πέμπτη 51 μετανάστες που παρουσιάστηκαν ως Κούρδοι αποβιβάστηκαν σε μια παραλία στο νότιο άκρο της Ιταλίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών είναι η πρώτη αποβίβαση που πραγματοποιείται φέτος.

Το 2018, η Ιταλία είχε καταγράψει 23.370 αφίξεις στις ακτές της: σχεδόν 13.000 άνθρωποι είχαν αναχωρήσει από τη Λιβύη και οι υπόλοιποι από την Τυνησία, την Τουρκία ή την Αλγερία.

Την Πέμπτη το πρωί γύρω στις 05:00 ώρα Ελλάδας, οι κάτοικοι της Τόρε Μελίσα, στην Καλαβρία, ξύπνησαν από «τα ουρλιαχτά» των μεταναστών, το σκάφος των οποίων είχε αναποδογυρίσει μερικά μέτρα από την ακτή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της πόλης Τζίνο Μούργκι.

Ένα παραλιακό ξενοδοχείο άνοιξε αμέσως τις πόρτες του και παρείχε θέρμανση, σεσουάρ και κουβέρτες.

«Όμως στην παραλία υπήρχαν ακόμη γυναίκες που ούρλιαζαν: τα παιδιά τους βρίσκονταν ακόμη στη βάρκα που είχε γείρει από τη μία πλευρά, Ήταν νύχτα και έκανε κρύο, έβρεχε, η θάλασσα ήταν ταραγμένη, οι στιγμές αυτές ήταν τρομερές», πρόσθεσε ο Μούργκι.

Με τη βοήθεια μιας σχεδίας διάσωσης που χρησιμοποιούν οι ναυαγοσώστες κατά τη θερινή περίοδο, την οποία κρατούσαν από την παραλία πολλοί άνδρες με ένα σκοινί, τρεις νεαροί μετανάστες αναχώρησαν για τη βάρκα για να πάνε να βρούνε τα παιδιά, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι τριών μηνών και ένα μωρό 18 μηνών.

«Ήταν μια σελίδα μεγάλης ανθρωπιάς και μεγάλης αλληλεγγύης από την πλευρά των κατοίκων, και μεγάλου επαγγελματισμού από την πλευρά των αρχών», είπε ο δήμαρχος, καθώς πυροσβέστες, αστυνομικοί, καραμπινιέροι, ο Ερυθρός Σταυρός και άλλοι έφθασαν στο σημείο.

Οι μητέρες και τα παιδιά οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο για να υποβληθούν σε εξετάσεις και οι υπόλοιποι μετανάστες μεταφέρθηκαν σε κέντρα υποδοχής.

Την ίδια στιγμή, συνελήφθησαν δύο Ρώσοι που φέρονται ως διακινητές: είχαν κρατήσει δωμάτιο σε γειτονικό ξενοδοχείο αλλά η άφιξή τους την αυγή, βρεγμένοι και χωρίς θεώρηση εισόδου στα διαβατήριά τους, ήγειραν τις υποψίες του θυρωρού.

Παρά τις αυστηρές δηλώσεις που επανέλαβε σήμερα ο Σαλβίνι, ο οποίος τάχθηκε κατά της αποβίβασης στην Ιταλία μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα, συνεχίζονται οι αφίξεις στις ιταλικές ακτές.

Αφότου ο ηγέτης της ιταλικής ακροδεξιάς ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιουνίου, το υπουργείο Εσωτερικών έχει καταγράψει 9.930 αφίξεις στις ιταλικές ακτές, κάτι που δείχνει μια επιτάχυνση σε σχέση με την καθαρή μείωση που είχε ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2017∙ ωστόσο οι αφίξεις εξακολουθούν να φθάνουν κατά μέσο όρο τους 44 μετανάστες την ημέρα.