Σε μια ευρωπαϊκή Σχολή Πληροφοριών πρόκειται να συμφωνήσουν οι υπουργοί Άμυνας των 25 κρατών – μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο του στρατιωτικού συμφώνου, η οποία θα αποτελείται από επιμέρους τμήματα, όπως η Ακαδημία Κατασκόπων, που σύμφωνα με το Politico, θα αναλάβει η Ελλάδα με τη βοήθεια της Κύπρου.

Τα project που θα αναλάβει κάθε χώρα θα υπογραφούν από τους υπουργούς άμυνας όλων ευρωπαϊκών κρατών πλην της Δανίας, της Μάλτας και του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο του αμυντικού Συμφώνου γνωστού ως Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία για την Ασφάλεια και την Άμυνα (PESCO) και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βελτίωση της κατάρτισης και των εγκαταστάσεων και ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων και τον αεροπορικών συστημάτων.

Η δημιουργία μίας κοινής σχολής κατασκοπείας στην Ε.Ε. θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τις μυστικές υπηρεσίες στο μπλοκ. Μέχρι τώρα «εμπόδιο σε μια ενδεχόμενη εμβάθυνση της συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών» μεταξύ των κρατών της ΕΕ έμπαινε η Βρετανία, αλλά με το Brexit να πλησιάζει, δεν αποτελεί πια πρόβλημα, σύμφωνα με το Politico. 

Εντύπωση προκαλεί, σύμφωνα με το περιοδικό, ότι την ακαδημία Κατασκόπων θα αναλάβει η Ελλάδα με τη συνδρομή της Κύπρου, δύο από τα ευρωπαϊκά κράτη με τους στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα.

Το αμερικανικό περιοδικό, έχει στην κατοχή του το έγγραφο του... φιλόδοξου αυτού project και αναλύει τί θα αναλάβει κάθε χώρα.

Εκπαίδευση και εγκαταστάσεις

Η Ελλάδα θα αναλάβει τη Σχολή Κατασκοπείας. Σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας του μπλοκ, η Ακαδημία θα εκπαιδεύει τα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Ελλάδα θα αναλάβει επίσης την εκπαίδευση των πιλότων ελικοπτέρων για την αντιμετώπιση ακραίων συνθηκών, με το πρόγραμμα να είναι ανοιχτό και στα πληρώματα εκτός των μυστικών υπηρεσιών.

Η Γαλλία και η Σουηδία θα είναι επικεφαλής ενός Κέντρου Δοκιμών και Αξιολόγησης της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κέντρων δοκιμής και αξιολόγησης.

Έρχεται η νέα γενιά των drones!

Η Γερμανία προτίθεται να αναλάβει ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς drones , που θα είναι έτοιμα μέχρι το 2025. Τα ευρωπαϊκά drones θα σχεδιαστούν για την παρακολούθηση ξηράς και θάλασσας. Η Ιταλία θα αναλάβει την ανάπτυξη ενός συστήματος για την αντιμετώπιση της απειλής από drone τόσο για την προστασία των στρατευμάτων σε δράση όσο και για την εθνική άμυνα.

Η Γερμανία θα αναλάβει επίσης να βελτιώσει τις επιθετικές και επικοινωνιακές ικανότητες των Tiger της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Η Εσθονία θα αναλάβει τη δημιουργία αρθρωτού μη επανδρωμένου συστήματος εδάφους- που θα διευκολύνει τον σχεδιασμό αποστολών- και η Γαλλία θα είναι επικεφαλής του πρότζεκτ για την ανάπτυξη νέας γενιάς πυραυλικών συστημάτων μεσαίας εμβέλειας.

Κυβερνοασφάλεια
 
Η Ιταλία θα επιφορτιστεί με τη δημιουργία μιας πλατφόρμας επίβλεψης και αναγνώρισης, το οποίο θα αποκαλείται Ευρωπαϊκό Αερόστατο Υψηλής Ατμόσφαιρας και θα παρέχει συνεχή παρακολούθηση από ψηλά! Η Τσεχία θα ηγηθεί ενός σχεδίου για την ηλεκτρονική διεξαγωγή πολέμου και η Γαλλία θα αναλάβει τη βελτίωση της κατανομής των στρατιωτικών βάσεων στην Ευρώπη.