Οι Αρχές στην Ελλάδα είχαν συμφωνήσει να επιστρέψουν τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς οι οποίοι το 2016 ήρθαν στην Αλεξανδρούπολη με ένα ελικόπτερο αιτούμενοι άσυλο, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Nordic Monitor, στο οποίο παρουσιάζονται και απόρρητα έγγραφα.

Με βάση τα όσα υποστηρίζει το ρεπορτάζ της Nordic Monitor, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είχε μιλήσει με τον τότε ΥΠΕΞ της Ελλάδας,Νίκο Κοτζιά ο οποίος τον είχε διαβεβαιώσει ότι θα η Ελλάδα θα επιστρέψει τους οκτώ.

Το σχέδιο της Τουρκίας για να πάρει πίσω τους οκτώ αξιωματικούς, ονομαζόταν «Επιχείρηση Αστραπή».

Σύμφωνα με το σενάριο που παρουσιάζει το ρεπορτάζ του nordicmonitor, το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας στις 16 Ιουλίου 2016 στις 16:15 είχε δώσει εντολές στις Διοικήσεις του πεζικού και της αεροπορίας να εκτελέσουν σχέδιο επιστροφής των οκτώ. Ενήμερος για τη διαταγή ήταν και ο στρατιωτικός ακόλουθος στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

Η Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων φέρεται να ήρθε σε επαφή με την ελληνική πλευρά και οι ελληνικές αρχές να ήταν θετικές στη επιστροφή.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, ένα ελικόπτερο θα πήγαινε από την Τουρκία στην Αλεξανδρούπολη.

Τελικά όπως φαίνεται, το σχέδιο απέτυχε λόγω ανησυχίας για τις νομικές επιπτώσεις εάν οι Τούρκοι στρατιώτες αντιμετωπίζονταν χωρίς δίκαιες διαδικασίες, ή δίκαιη δίκη.

«Τριτακλασάτες ιστοσελίδες» λέει ο Κοτζιάς 

Οργιφμένη ήταν η αντίδραση του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος μίλησε για ειδήσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. 

Κύκλοι Δένδια: Δεν διανοούμαστε ότι μπορεί να έχουν συμβεί όσα καταγγέλλονται

Την απροθυμία της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών να σχολιάσουν το δημοσίευμα της Nordic Monitor που αφορά την προηγούμενη κυβέρνηση δήλωναν κύκλοι του υπουργού Νίκου Δένδια. 

Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι επισήμαιναν πως η σημερινή ηγεσία δε διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται. «Γνώμονας της Ελλάδας πάντοτε είναι η τήρηση των κανόνων του Δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημείωναν.