Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την Πέμπτη το μνημόνιο συνεννόησης που συνυπέγραψαν στις 27 Νοεμβρίου η τουρκική κυβέρνηση με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το μνημόνιο εγκρίθηκε με 293 ψήφους. Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν τέσσερα κόμματα, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ Parti).

«Υπογράψαμε το μνημόνιο συνεννόησης με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. Πλέον θα περάσει από το φιλικό Κοινοβούλιο (εννοεί της Λιβύης) και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Εθνοσυνέλευση, μόλις ξεπεραστεί και αυτό το βήμα γρήγορα, θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή» δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από το Λονδίνο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο άφησε ανοικτό ένα παράθυρο ελιγμών, λέγοντας ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή αν μπορέσει να σταθεί στα πόδια της (στο ύψος της) η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.

Υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί ως προς τη συμφωνία, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει μακρά παράδοση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, «η Τουρκία δεν είναι ένα φυλετικό κράτος. Έχουμε έναν πλούτο χρόνων από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τι είναι το Δίκαιο της Θάλασσας, από που ήρθε στη ζωή το Διεθνές Δίκαιο, όλα αυτά τα ξέρει αυτό το έθνος. Η μνήμη του υπουργείου Εξωτερικών είναι παρά πολύ ισχυρή. Γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούμε να κάνουμε καμία παραχώρηση. Αυτό (το μνημόνιο) είναι επίσης αυστηρά σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας. Γι’ αυτό δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός. Τα βήματα μας προχωρούν ανάλογα. Μόλις η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης σταθεί στα πόδια της και σταθεροποιηθεί θα βρει τη θέση της και η συμφωνία».

Ακόμα δήλωσε ότι η άλλη πλευρά δεν νιώθει άνετα, καθώς όπως είπε ενοχλεί την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Ταυτόχρονα έριξε τα «καρφιά» του και στη Γαλλία καθώς όπως είπε, «όταν κάναμε τις κατάλληλες διευκρινίσεις, δυστυχώς η Γαλλία και πάλι αισθάνθηκε ενοχλημένη μ’ αυτή τη συμφωνία. Τότε είπα, “γιατί επιμένετε σ’ αυτή την άποψη τόσο πολύ; Έχετε διακαιώματα εδώ; Οι εγγυήτριες δυνάμεις είναι η Τουρκία, η Ελλάδα και η Αγγλία, οπότε τι κάνετε εσείς εδώ; Εξασκούμε το δικαίωμα μας ως εγγυήτρια δύναμη στην περιοχή».

Αυτή είναι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Αντίθετο με τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης η οποία έως σήμερα κρατούνταν μυστική από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κείμενο του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν περιήλθε στην ελληνική πλευρά από Λιβυηκή πηγή.

Όπως προκύπτει, το περιεχόμενό του είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, το μνημόνιο περιλαμβάνει  18 συντεταγμένες εκ μέρους της Τουρκίας και 18 εκ μέρους της Λιβυής και αναλυτικούς χάρτες βάσει των οποίων καθορίζεται η ΑΟΖ μεταξύ των δύο πλευρών. Υποστηρίζουν δε ότι κάπου τέμνονται.

Υπενθυμίζεται ότι αυτές τις συντεταγμένες ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση.