Ο διπλωμάτης και πολιτικής διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτζιγιές, δεν «εξαφανίζει» το Καστελόριζο, αναρωτιέται όμως αν μπορεί να «ορίζει» τις θαλάσσιες ζώνες.

«Το γελοίο είναι ότι σκέφτεται κάποιος πως σε ένα νησί έκτασης 10 τετρ. χιλιομέτρων το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ από την Τουρκία και 570 χλμ από την Ελλάδα μπορεί να δοθεί έκταση θαλάσσιας ευθύνης 40.000 τετρ. χιλιομέτρων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως και ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, αναφέρθηκε στην ΑΟΖ λέγοντας πως η Ελλάδα θέλει νέα συνθήκη των Σεβρών στη Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να θέσει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας τον χάρτη που αποκαλείται Συμφωνία της Σεβίλλης, που σημαίνει μία νέα συμφωνία των Σεβρών στη Μεσόγειο», είπε ο Τσελίκ.

«Όπως διασφαλίσαμε τα δικαιώματά μας στην Μεσόγειο υπογράφοντας αυτή τη συμφωνία με τη Λιβύη σημαίνει και σκίσιμο και πέταμα αυτού του χάρτη καθώς και διάλυση αυτής της δομής. Πρέπει να αξιολογηθεί καλά γιατί ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας συναντήθηκε με τον Χαφτάρ, ο οποίος δεν έχει καμία νομιμότητα, με το που η Τουρκία υπέγραψε τη συμφωνία», είπε. 

«Χαστούκι» των ΗΠΑ στην Τουρκία: Ο TurkStream υπονομεύει την ασφάλεια της Ευρώπης

Την αντίθεσή του στον αγωγό TurkStream εκφράζει το State Department, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τη τακτική του «διαίρει και βασίλευε» για να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, εγκαινίασαν επίσημα τον αγωγό TurkStream που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη νότια Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.

Κληθείς να σχολιάσει τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του State Department επισήμανε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αντιτίθενται τόσο στον Nord Stream 2 όσο και στη δεύτερη γραμμή του TurkStream, εκτιμώντας ότι «η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι τα έργα αυτά διαιρούν την Ευρώπη και τα χρησιμοποιεί προς όφελός της».

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένοι αγωγοί δίνουν τη δυνατότητα στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως μοχλό πολιτικής πίεσης εναντίον των ευρωπαϊκών κρατών.

«Πιστεύουμε ότι ο Nord Stream 2 και η δεύτερη γραμμή του TurkStream δεν συνεισφέρουν καθόλου στη προώθηση των στόχων για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα προσφέρουν στη Ρωσία ένα επιπλέον εργαλείο για τον πολιτικό και οικονομικό εξαναγκασμό των ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα της Ουκρανίας», προσέθεσε.

Υπενθμιζεται ότι η Γερουσία έχει εγκρίνει ένα αμυντικό νομοσχέδιο που επιβάλλει κυρώσεις τόσο στον TurkStream όσο και στον Nord Stream 2, ως μέρος μιας δέσμης μέτρων που αποσκοπούν στην «αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον των εταιρειών που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Γερμανίας χαρακτήρισε την επιβολή κυρώσεων «παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις».