Λίγες ώρες μετά τις αξιώσεις του Χουλουσί Ακάρ για αποστρατικοποίηση των νησιών, ο Τσαγατάι Ερτζίγες, Διευθυντής Αεροναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σε ανάρτησή του στο Twitter δημοσιεύει έγγραφο στο οποίο αναφέρεται πως «η θεμελιώδης πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη να θεωρηθεί ολόκληρο το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσα με πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας ως ένα από τα παράκτια κράτη».

Το κείμενο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και φέρει τον τίτλο «Σημείωμα σχετικά με τις διαφορές του Αιγαίου» η Άγκυρα θέτει τα εξής ζητήματα

Υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών» αναφέρεται στο κείμενο.

Αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

«Ένα από τα βασικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι το αποστρατιωτικοποιημένo καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα».

Εναέριος χώρος

«Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων» υποστηρίζει η Τουρκία.

Κυριαρχία βραχονησίδων με αναφορά στα Ίμια

«Η εκχώρηση των ιταλικών τίτλων στο Αιγαίο μέσω της Συνθήκης Ειρήνης των  Παρισίων του 1947. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε "νησίδα Ίμια" σε αυτά τα έγγραφα», υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης – Αρμοδιότητες

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η Τουρκία, η Ελλάδα κάνει «κατάχρηση της υπηρεσίας FIR, σαν να προσδίδει κυριαρχία».

«Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Αμβούργου, εάν οι τόποι αναζήτησης και διάσωσης δεν μπορούν να καθοριστούν με συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων, τα μέρη θα καταβάλουν προσπάθειες για τον πλήρη συντονισμό των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης έως ότου επιτευχθεί συμφωνία. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο για την επίτευξη αυτού του στόχου δεν έχει τεθεί τέτοιος συντονισμός», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Επίσης, τονίζεται ότι «δεδομένου ότι η συμφωνία που πρέπει να επιτευχθεί στις περιοχές έρευνας και διάσωσης πρέπει να είναι εφαρμόσιμη, πρέπει να είναι συμβατή με τις περιοχές έρευνας και διάσωσης στις ανοιχτές θάλασσες. Το παράρτημα 12 της σύμβασης του Σικάγου για τη διεθνή πολιτική αεροπορία κάνει σαφή διάκριση μεταξύ των τοποθεσιών αναζήτησης και διάσωσης θαλάσσιων και εναέριων περιοχών και τονίζει τη θαλάσσια προτεραιότητα του θέματος στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων έρευνας και διάσωσης που διεξάγονται στις ανοιχτές θάλασσες.

Δεδομένου ότι οι τουρκικές και οι ελληνικές περιοχές έρευνας και διάσωσης αλληλεπικαλύπτονται, όλες οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιούνται σε αυτούς τους αλληλεπικαλυπτόμενους τομείς πρέπει να οργανώνονται συντονισμένα σύμφωνα με το άρθρο 2.1.5 της σύμβασης του Αμβούργου του 1979.

Οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε περιοχές έρευνας και διάσωσης οφείλονται κυρίως στην προσέγγιση της Ελλάδας ως θέμα κυριαρχίας. Οι περιοχές έρευνας και διάσωσης που καθορίζονται για τη διάσωση ανθρώπινης ζωής είναι περιοχές υπηρεσιών, όχι περιοχές κυριαρχίας».

Για να δείτε το κείμενο στη σελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πατήστε ΕΔΩ