Έτοιμη για συμφωνία με την Αθήνα είναι η Άγκυρα, κατά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αρκεί «η Ελλάδα να είναι έτοιμη να συμβιβαστεί και να μάθει να μοιράζεται στην ανατολική Μεσόγειο».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο TRT Haber, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «έχουν γίνει βήματα για να διορθώσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Μετά την κρίση του Καρντάκ στο παρελθόν, ξεκίνησε ένας μηχανισμός για να συζητηθούν ορισμένα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων, στο Αιγαίο. Μέχρι την κυβέρνηση του Τσίπρα τα πράγματα πήγαιναν καλά. Στην Ελλάδα τα αριστερά κόμματα είναι υπερβολικά εθνικιστικά. Όταν εξέλεγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινήσαμε επαφές για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες».

«Η Ελλάδα συντάχθηκε με την Ελληνοκυπριακή πλευρά για την απομόνωση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο με τη λογική «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου».  Βέβαια η Ελλάδα ενοχλήθηκε όταν απαντήσαμε ανάλογα. Εμείς λέμε στην Ελλάδα ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε. Να είστε έτοιμοι να μοιραστείτε στην ανατολική Μεσόγειο. Όμως αν συνεχίσετε να αγνοείτε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων θα συνεχίσουμε να απαντάμε. Γίνονται συναντήσεις ειδικά για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα χωρίς ένταση» κατέληξε ο Τσαβούσογλου.