«Η εξεύρεση μιας λύσης σ' αυτή την κατάσταση θα απαιτήσει τη χαλάρωση της πίεσης που ασκείται στα σύνορα», δήλωσε η Φον Ντερ Λάιεν.

Η ίδια πρόσθεσε πως χρειάζονται αμέσως η διασφάλιση του δικαιώματος στο άσυλο, υποστήριξη τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ελλάδα, καθώς και η μεταφορά στην ηπειρωτική Ευρώπη των ανθρώπων -ιδιαίτερα των ανηλίκων- που έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά.

«Ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν για να συζητήσουν τα ζητήματα του μεταναστευτικού, της ασφάλειας, της σταθερότητας στην περιοχή και της κρίσης στην Συρία», όπως έγραψε στο twitter εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

Στις Βρυξέλλες δεν αποτελεί μυστικό πως ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί την αναθεώρηση της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό, κάτι που είχε άλλωστε εκφράσει και στην τηλεφωνική του επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ την προηγούμενη εβδομάδα, όπου είχε υποστηρίξει πως η Κοινή Δήλωση «δεν λειτουργεί και πρέπει να αναθεωρηθεί».

Η Αθήνα παρατηρεί με προσοχή τα όσα κάνει ο Ερντογάν και θεωρεί πως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία που συμφώνησε ο Τούρκος πρόεδρος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη μπορεί να εξομαλύνει τα πράγματα ώστε να σταθεροποιήσει τις προσφυγικές ροές και να μειώσει την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Στην Ευρώπη γνωρίζουν επίσης πως ο Ερντογάν εργαλειοποίησε τις μεταναστευτικές ροές και επανέφερε το σχέδιό του για τη δημιουργίας «ζώνης ασφαλείας» πλάτους 30 χλμ. κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων ζητώντας ευρωπαϊκή στήριξη την οποία πάντως δεν έχει λάβει.

6 δισ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια

Ο Τούρκος πρόεδρος, που αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων στο εσωτερικό της χώρας του, φιλοξενεί στο εσωτερικό της Τουρκίας 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει πάνω από 2,3 δισ. ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας Γκέραλντ Κνάους που συνομίλησε με το reader.gr, τα επόμενα πέντε χρόνια η Ευρώπη θα αναγκαστεί να δώσει 6 δισ. ευρώ στην Τουρκία για την φιλοξενία και την ενσωμάτωση των προσφύγων, «μια συμφωνία από την οποία τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η Γερμανία και η Ελλάδα θα ωφεληθούν».