Ο κύριος Οζουγκεργκίν μιλώντας στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, έκανε λόγο για ένα ζήτημα που είναι «φυσιολογικό για χώρες με κοινά χερσαία σύνορα» και υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται για μία συνοριακή διαφορά».

«Είμαστε σε στενή επαφή με τους Έλληνες συναδέλφους μας από τότε που έγινε γνωστό το θέμα. Από την αρχή, συμφωνήσαμε ότι δεν πρόκειται για μία συνοριακή διαφορά, αλλά για ένα τεχνικό ζήτημα το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό για γείτονες που έχουν κοινά χερσαία σύνορα. Δεν είναι συνοριακή διαφορά ας μην το μετατρέψουμε σε τέτοια», δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα.

Το ιστορικό της κρίσης

Το θέμα έγινε γνωστό από δημοσιεύματα του ξένου τύπου αλλά και ελληνικών ιστοσελίδων, τα οποία εμφάνιζαν τις  τουρκικές δυνάμεις, να έχουν προωθηθεί εδώ και μέρες, σε ελληνικό έδαφος στον νότιο Έβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα. Προηγουμένως η χώρα μας είχε ξεκινήσει προπαρασκευαστικές εργασίες (μετρήσεις) για την κατασκευή κι επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Η Τουρκία με διακοίνωσή της (11/05) ζήτησε να της γνωρίσει η χώρα μας τις συντεταγμένες κατασκευής αυτού του φράχτη και η Ελλάδα απάντησε αρνητικά, αφού ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά επί ελληνικού εδάφους. Λίγες μέρες αργότερα, άντρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας βρέθηκαν στην περιοχή κι αποχώρησαν αφού πραγματοποίησαν σχετικές μετρήσεις στην περιοχή. Στο περιστατικό αυτό αντέδρασε έντονα η Αθήνα με διάβημα διαμαρτυρίας τόσο του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Δεμίρη προς τον πρέσβη της Τουρκίας, όσο και σε ρηματική διακοίνωση προέβη, μετά από σχετική εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, του πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, Μιχάλη Διάμεση, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους,  ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς. Η διαφορά εντοπίζεται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Εβρου. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι είπε πως «δηλώθηκε στην Ελλάδα ότι η κοίτη του ποταμού Έβρου, που αποτελεί το συμπεφωνημένο σύνορό μας, έχει αλλάξει από το 1926, ημερομηνία που ορίστηκε η οριογραμμή, εξαιτίας φυσικών και τεχνικών λόγων, ότι σε αυτή την περιοχή του συνόρου απουσιάζουν σημαντικές συντεταγμένες που να έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες και, για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα προτού γίνει τεχνικός συντονισμός μεταξύ των επιτροπών των δύο χωρών».