Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση της τριμερούς που περιέχει αβάσιμες κατηγορίες κατά της χώρας μας».

Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να κατηγορήσει ακόμα για... μαξιμαλιστικές θέσεις τις τρεις χώρες που έλαβαν μέρος στην τριμερή λέγοντας πως «αν οι χώρες που δημιουργούν τα προβλήματα δεν αλλάξουν τις μαξιμαλιστικές πολιτικές τους, δεν δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση στα προβλήματα. Συνεχίζουμε αποφασιστικά να προστατεύουμε τόσο τα δικαιώματά μας όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, μετά το πέρας της Τριμερούς Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτόξευσε πυρά κατά της Τουρκίας, λέγοντας ότι η συμπεριφορά της ηγεσίας της γείτονος χώρας, τη θέτει στο περιθώριο και αδικεί τον τουρκικό λαό.

«H χρονική συγκυρία αυτής της τριμερούς συνάντησης συμπίπτει με πρόσθετους κινδύνους που δυστυχώς προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας. Φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο. Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα τα οποία ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες» είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις την ηγετών αμέσως μετά τις εργασίες της 8ης τριμερούς Συνόδου Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας.