Από νωρίς το πρωί (9:00 τοπική ώρα ) και από το κεφαλόσκαλο του προεδρικού Μεγάρου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ υποδέχονται τον έναν μετά τον άλλο τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που έφθασαν στο Παρίσι για τις εκδηλώσεις της εκατονταετηρίδας.

Με ειδικά πούλμαν οι υψηλοί προσκεκλημένοι μεταφέρθηκαν στην Αψίδα του Θριάμβου όπου στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε η επετειακή εκδήλωση γύρω από την άσβεστη φλόγα του Αγνώστου Στρατιώτη. Οι δύο ηγέτες ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι οι μόνοι που δεν θα περάσουν σήμερα από το προεδρικό μέγαρο αλλά θα μεταβούν μόνοι τους κατ' ευθείαν στην Αψίδα. Την ώρα του Φόρουμ που θα ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ θα μεταβεί στο κοντινό προάστιο των Παρισίων Σιρέν όπου ευρίσκεται ένα νεκροταφείο Αμερικανών στρατιωτών. Να σημειωθεί ότι χθες ακύρωσε τη μετάβασή του στο αμερικανικό νεκροταφείο στο Μπουά Μπελό (Bois Belleau) λόγω κακοκαιρίας, θέμα για το οποίο έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις από Αμερικανούς συμπολίτες του. Μετά την επίσκεψή του στη Σιρέν ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον.

Λόγω της σχετικής κακοκαιρίας με λίγη βροχή στο Παρίσι, ειδικές εγκαταστάσεις με υπόστεγα, έχουν τοποθετηθεί στην πλατεία των Ηλυσίων μπροστά από την Αψίδα.

Για λόγους ασφάλειας τα μέτρα είναι δρακόντεια και είναι δύσκολο για το κοινό να πλησιάσει την Αψίδα, οι δε δημοσιογράφοι είναι καταδικασμένοι να δουλέψουν εξ αποστάσεως.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα εκφωνήσει λόγο, για την ειρήνη, για τα διδάγματα που αποκομίζει η Ευρώπη από τις καταστροφικές συνέπειες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Αναμένεται δε ότι για ακόμα μια φορά θα μιλήσει για την πολυπολιτισμικότητα στην οποία θα πρέπει να στηριχθεί η ανοικοδόμηση της ειρήνης του αύριο.Στις έννοιες της πολυμέρειας και πολυπολιτισμικότητας είναι αφιερωμένο και το πρώτο «Φόρουμ για την Ειρήνη» που θα εγκαινιασθεί το απόγευμα στο κέντρο διαλέξεων της Βιλέτ στο 19ο διαμέρισμα των Παρισίων. Ωθούμενος από την έννοια της πολυμέρειας, ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να παραχωρήσει τη θέση του στην Καγκελάριο Μέρκελ για να εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία.

Στο Παρίσι βρίσκεται από χθες το απόγευμα κι ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Το πρωί της Κυριακής θα συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις και η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με την ομιλία που θα απευθύνει στο «Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη».

Να υπενθυμίσουμε πως ο πρωθυπουργός έφτασε στην γαλλική πρωτεύουσα το βράδυ του Σαββάτου, απευθείας μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε στο Βερολίνο, και συμμετείχε σε δείπνο που παρέθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από όλη την υφήλιο, καθώς και διεθνών οργανισμών που θα βρεθούν στις εκδηλώσεις. Στις εκδηλώσεις εορτασμού βρίσκονται περισσότεροι από 80 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και διεθνών οργανισμών από όλον τον κόσμο. Μεταξύ αυτών, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, η Γερμανίδα Καγκελάριος, 'Ανγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην Αψίδα του Θριάμβου και στο Προεδρικό Μέγαρο

Αναλυτικά, στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει στην τελετή που πραγματοποιείται στην Αψίδα του Θριάμβου για την εκατονταετηρίδα από την ανακωχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες θα παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση. Εν συνεχεία, στις 14:00 θα παρακαθήσει στο επίσημο γεύμα που παραθέτει στο Προεδρικό Μέγαρο ο Εμανουέλ Μακρόν, προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Τα διδάγματα από την εμπειρία του Α' Παγκόσμιου Πολέμου

Στις 16:00 στον συνεδριακό χώρο της Βιλέτ (Villette) πραγματοποιείται η τελετή εγκαινίων του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη και μισή ώρα μετά συνεδριάζει σε Ολομέλεια. Στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ, στις 18:45 ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει ομιλία. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η ομιλία που θα εκφωνήσει ο πρωθυπουργός θα αφορά στα μαθήματα και τα διδάγματα που πρέπει να αντλήσει ο σημερινός κόσμος από την εμπειρία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού θα εγκαινιαστεί από τους Εμανουέλ Μακρόν, 'Ανγκελα Μέρκελ, Αντόνιο Γκουτέρες, Τρίσα Σέτι (αντιπρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του Φόρουμ) και στοχεύει να αποτελέσει «μια νέα ετήσια συνάντηση ιδεών και σχεδίων για την παγκόσμια διακυβέρνηση». Είναι διαρθρωμένο γύρω από πέντε θεματικές: ειρήνη και ασφάλεια, περιβάλλον, ανάπτυξη, οικονομία χωρίς αποκλεισμούς, νέες τεχνολογίες.

Αριστοφάνης η επιλογή Τσίπρα για τη «Βιβλιοθήκη της Ειρήνης»

Μια ιδιαίτερη ενότητα στο πλαίσιο του Φόρουμ, αφορά στην κατάθεση βιβλίων στην «Βιβλιοθήκη της Ειρήνης», από αρχηγούς κρατών και κυβέρνησεων, με θέμα την ειρήνη, στην γλώσσα της χώρας τους.

Σε μια σαφή συμβολική κίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να δωρίσει στη Βιβλιοθήκη που εγκαινιάζεται, την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη (σε αρχαία Ελληνικά και σε Γαλλικά) και αναμένεται να αναφερθεί στους λόγους της επιλογής του. Το γεγονός της κατάθεσης των βιβλίων από τους αρχηγούς θα βιντεοσκοπηθεί προκειμένου να αποτελέσει μια παρακαταθήκη για το μέλλον, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Δείτε Live τις εκδηλώσεις