Κρίσιμη περίοδο διανύουν τα κυβερνώντα κόμματα στη Γερμανία, καθώς εντός των ημερών θα κορυφωθούν οι διαβουλεύσεις που θα κρίνουν το πολιτικό τοπίο στη χώρα, μετά τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα στη Βαυαρία και στην Έσση.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα συσκεφθούν σε διευρυμένη βάση για να εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους. Οι μεν πρώτοι, εν όψει της εκλογής νέου αρχηγού, οι δεύτεροι υπό το βάρος των δραματικών εκλογικών απωλειών, οι οποίες αποδίδονται στη συμμετοχή του κόμματος στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Στο CDU, η προεκλογική μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη. Χθες Παρασκευή, σε δημοσίευμά του, το περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκείνος που ώθησε τον Φρίντριχ Μερτς να υποβάλει την υποψηφιότητά του, μετά τις ανακοινώσεις της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ για αποχώρησή της από την ηγεσία του CDU.

Σύμφωνα με το Redaktionsnetzwerk Deutschland, υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μερτς είχαν εργαστεί μεταξύ άλλων ο πρώην Πρωθυπουργός της Έσσης Ρόλαντ Κοχ, ο αντιπρόεδρος του CDU Τόμας Στρομπλ και ο πρόεδρος του κοινοβουλευτικού κύκλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο CDU, ο Κρίστιαν Φον Στέτεν.

Σε βασικό διακύβευμα για την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση εξελίσσεται η ιδεολογική πυξίδα του κόμματος υπό τον νέο αρχηγό, καθώς θεωρείται ότι με τον κ. Μερτς ή τον 38χρονο Γενς Σπαν η κατεύθυνση θα μετατοπιστεί δεξιότερα. Ο αντιπρόεδρος του CDU και Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ προειδοποίησε πάντως, μιλώντας στη Süddeutsche Zeitung, για τον κίνδυνο που ενέχει μια δεξιά στροφή, υποστηρίζοντας ότι ως σημείο αναφοράς θα πρέπει να παραμείνει το κέντρο.

Την ίδια ώρα οι επικριτές του «μεγάλου» συνασπισμού εντός του SPD ζητούν να ληφθεί ακόμη και άμεσα απόφαση για αποχώρηση από την κυβέρνηση.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Focus, το 51% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 32%.

Μεταξύ των υποστηρικτών της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), υπέρ των εκλογών τοποθετείται το 85%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέφτει στο 28% μεταξύ των υποστηρικτών της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Διχασμένοι φαίνονται οι υποστηρικτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) με 49% υπέρ των εκλογών, αλλά και των Πράσινων, με ποσοστό 50%. Στο 57% φθάνει το ποσοστό των υποστηρικτών των Φιλελεύθερων (FDP) που ζητούν εκλογές.