Η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο χωρίς ωστόσο να ασκήσει κριτική στον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης των διπλωματικών σχέσεων με τη Σ. Αραβία.

«Αυτό που συνέβη ήταν μια φρικτή ενέργεια» τόνισε ο Πομπέο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτου Fox News. «Ο φόνος, η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο στην Τουρκία παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Αυτό είναι ξεκάθαρο» τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι δηλώσεις Πομπέο έρχονται μετά τη δημοσίευση του πορίσματος του Τούρκου εισαγγελέα, σύμφωνα με το οποίο ο Τζαμάλ Κασόγκι στραγγαλίστηκε με το που μπήκε στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη και έπειτα διαμελίστηκε.

Αν και δεν ερωτήθηκε ευθέως για τα ευρήματα των τουρκικών Αρχών, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα βασιστούν σε άλλους» και «θα καταλήξουν στο δικό τους συμπέρασμα» με βάση τις πληροφορίες που λαμβάνουν.