Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, μίλησε στον σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν όχι μόνο για πολιτική και διεθνείς σχέσεις, αλλά και για την οικογένειά του, τα παιδικά του χρόνια και τα χόμπι του, αλλά και για την περίοδο που υπηρέτησε ως μυστικός πράκτορας της KGB στην Δρέσδη, την δεκαετία του 1980.

Οι αναμνήσεις αυτές που ο Ρώσος πρόεδρος μοιράστηκε με τον Όλιβερ Στόουν, έγιναν μέρος ενός βιβλίου που περιέχει τους απομαγνητοφωνημένους διαλόγους μεταξύ των δύο ανδρών που δεν συμπεριλήφθηκαν στο ντοκιμαντέρ «Οι συνεντεύξεις του Πούτιν».

Σύμφωνα λοιπόν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, έγινε μέλος της KGB, της Σοβιετικής Κρατικής Ασφάλειας, το 1975 επειδή «πάντα αυτό ήθελε».

«Μπήκα στη Νομική γιατί ήθελα να δουλέψω για την KGB. Και ακόμα και όταν ήμουν μαθητής, είχα πάει στα γραφεία της KGB στο Λένινγκραντ μόνος μου. Τους ρώτησε τι θα έπρεπε να κάνω για να δουλέψω για την KGB. Οι άνθρωποι εκεί μου είπαν ότι χρειάζεται να έχω ανώτατη μόρφη και καλή νομική εκπαίδευση.»
Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, οι άνθρωποι της KGB, δεν επικοινώνησαν μαζί του μετά την επίσκεψή του κι έτσι η έκπληξή του ήταν μεγάλη, όταν η KGB τον βρήκε και του πρόσφερε δουλειά, μόλις εκείνος αποφοίτησε από τη Νομική.

Όταν ρωτήθηκε από τον Στόουν, ο Πούτιν παραδέχτηκε ότι είχε δει πολλά φιλμ σχετικά με την υπηρεσία και τις πληροφορίες της και εμπνεύστηκε κυρίως από το μια ταινία με κατασκόπους του σοβιετικού σινεμά. Το θρίλερ «17 στιγμές της άνοιξης», στην οποία ο βασικός χαρακτήρας τον οποίο ενσαρκώνει ο γνωστός -τότε- Σοβιετικός ηθοποιός Βιάτσεσλαβ Τιχόνοφ, είναι Σοβιετικός κατάσκοπος στη ναζιστική Γερμανία. Ο Ρώσος πρόεδρος ομολόγησε ότι η ταινία αυτή τον «έσπρωξε» να δουλέψει για την KGB.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν, υπηρέτησε ως μυστικός κατάσκοπος στη Δρέσδη από το 1985 ως το 1990, ενώ αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη όταν η ΕΣΣΔ ανατράπηκε. Στα τέλη της επόμενης δεκατετίας, υπηρέτησε για λίγο ως επικεφαλής της FSB, του διαδόχου δηλαδή της σοβιετικής KGB.