Ο Πρίγκιπας Κάρολος επισκέπτεται τη χώρα μας και δεν έρχεται με... άδεια χέρια. Το φιλανθρωπικό ίδρυμα στο οποίο είναι πρόεδρος, το «Prince’s Trust International» συνεργάζεται στην Ελλάδα εδώ κι έναν χρόνο περίπου με το Ιδρυμα Μποδοσάκη, την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση Knowl, τον φορέα Corallia που συντονίζει την ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών και την Action Finance, η οποία παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε επίδοξους επιχειρηματίες. Βασικός στόχος της φιλανθρωπικής οργάνωσης του πρίγκιπα Καρόλου είναι να εστιάσει στο ζήτημα της μακροχρόνιας ανεργίας που μαστίζει τους νέους της Ελλάδας. Κι επειδή οι γαλαζοαίματοι είναι ένα... κλειστό λόμπι, οι πληροφορίες αναφέρουν πως επικεφαλής του παραρτήματος στην Ελλάδα θα είναι ο Παύλος, γιος του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου

«Η νεολαία μπορεί να τα καταφέρει» αυτό είναι το σλόγκαν του ιδρύματος του Πρίγκιπα Κάρολου, το οποίο αφορά νέους από 11 έως 30 ετών και υπόσχεται στήριξη και βοήθεια (ψυχολογική και οικονομική) σε όσους την έχουν ανάγκη.

Κατά της ανεργίας

Το Prince's Trust ιδρύθηκε το 1976 από τον πρίγκιπα Κάρολo. Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας είναι τώρα ο πρόεδρος της ιδρύματος – που σημαίνει ότι ουσιαστικά είναι η... βιτρίνα του και δεν έχει καμία νομική ευθύνη.

Όσοι έχουν πληγεί από μακροχρόνια ανεργία, είχαν προβλήματα με το νόμο, αντιμετώπισαν δυσκολίες στο σχολείο ή που μεγάλωσαν σε ιδρύματα και ανάδοχες οικογένειες, πληρούν τα κριτήρια για βοήθεια από το ίδρυμα.

Η διοίκηση διοργανώνει διάφορες δραστηριότητες, αλλά ίσως η πιο γνωστή είναι η βοήθεια που προσφέρει στους νέους που θέλουν να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

«Ξεκινώντας τη δική σας επιχείρηση θα είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που θα κάνετε ποτέ» λέει το ίδρυμα. Το Επιχειρηματικό Πρόγραμμα προσφέρει ένα χέρι βοήθειας σε νέους ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών που είναι άνεργοι ή εργάζονται λιγότερο από 16 ώρες την εβδομάδα.

Η βοήθεια που παρέχεται συνήθως αποτελείται από ένα δάνειο χαμηλού επιτοκίου ύψους μέχρι 4.000 λίρες, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί από τον νεαρό επιχειρηματία.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι επιχειρήσεις που αναζητούν συμβουλές και υποστήριξη, ιδίως στο ξεκίνημα τους και τους πρώτους μήνες ζωής τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης και επιτυχίας.

Αν κάποιος γίνει αποδεκτός στο Επιχειρηματικό Πρόγραμμα του Prince's Trust, αποκτά πρόσβαση σε συνεχή υποστήριξη από έναν επιχειρηματικό μέντορα, καθώς και προϊόντα και υπηρεσίες που θα τον βοηθήσουν να δώσει ώθηση στην επιχείρησή του.

Εκτός από το να βοηθήσουν τις νέες επιχειρήσεις να κάνουν ένα καλό ξεκίνημα, το Prince's Trust έχει και πολλά άλλα βραβεία και επιχορηγήσεις που μπορούν να στηρίξουν τους νέους ανθρώπους.

Τα «βραβεία ανάπτυξης» των 500 λιρών είναι διαθέσιμα για την κατάρτιση κάποιων νέων ή για να τους βοηθήσουν να ξεκινήσουν σε κάποια δουλειά. Τα κριτήρια για αυτή τη χορηγία είναι πολύ αυστηρά και δεν είναι διαθέσιμα σε φοιτητές, πτυχιούχους ή άτομα που έχουν αυτό που χαρακτηρίζεται ως «υψηλού επιπέδου τεχνικά προσόντα».

Το βραβείο Millennium Award του Prince's Trust Group είναι μια επιχορήγηση ύψους μέχρι 15.000 λιρών, η ​​οποία χορηγείται σε ομάδες μεταξύ τριών και δώδεκα ατόμων για έργα που θα ωφελήσουν την τοπική τους κοινότητα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως η βελτίωση του περιβάλλοντος, η καθοδήγηση άλλων ή η εισαγωγή της τεχνολογίας για τη βελτίωση της ζωής των άλλων στην ίδια κοινότητα.

Το ίδρυμα συνεργάζεται επίσης με μεγάλες εταιρείες, όπως είναι η Γαλλική εταιρεία καλλυντικών L'Oreal και βοηθάει νέους άνεργους να βρουν δουλειά, ανάλογα με τα προσόντα που διαθέτουν.

Για τους νέους ανθρώπους που είναι παθιασμένοι με τη μουσική, το Sound Live Course έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει αυτό το πάθος με πρακτικά μαθήματα για την απόδοση και τη μουσική επιχείρηση στο σύνολό της. Κάθε συνεδρία καθοδηγείται από μουσικούς και άλλους γνώστες του τομέα, ωστόσο, για να δικαιούται κάποιος να παρακολουθήσει αυτά τα μαθήματα πρέπει να είναι άνεργος για περισσότερο από έξι μήνες.

Το ίδρυμα έχει στηριχθεί κατά καιρούς από αρκετούς διάσημους Βρετανούς, όπως είναι η Άνι Λένοξ, ο Πολ ΜακΚάρντνεϊ και ο Στίνγκ ή ο διάσημος παίκτης του ράγκμπι Τζέισον Ρόμπινσον. Την προηγούμενη χρονιά το ίδρυμα μοίρασε συνολικά περίπου 47 εκατ. λίρες, με τα δύο τρίτα του ποσού να προέρχονται από δωρεές και κεφάλαια.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Πρίγκιπα της Ουαλίας έχει βοηθήσει περισσότερους από 850.000 νέους από το 1976 και στηρίζει πάνω από 100 ακόμα κάθε μέρα, ενώ τρεις στους τέσσερις από όσους απευθύνονται σε αυτό τελικά βρίσκουν εργασία, αποκτούν εκπαίδευση ή κατάρτιση.