Μετά την απόφαση του Λονδίνου χθες, Τρίτη, να εντείνει τις προετοιμασίες για έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και η Κομισιόν, ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε μέτρα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες στην περίπτωση μιας τέτοιας εξόδου.

Καθώς το προτεινόμενο σχέδιο αποχώρησης της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι «κολλάει» στο βρετανικό κοινοβούλιο, οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για το «χειρότερο δυνατό σενάριο». 

100 ημέρες πριν από το Brexit της 29ης Μαρτίου, η Κομισιόν κρίνει πως είναι «απαραίτητο και επείγον να εγκρίνει αυτά τα μέτρα σήμερα» προκειμένου να περιορίσει «τις πιο σημαντικές ζημιές» που θα προκληθούν από το ενδεχόμενο μιας μη συμφωνίας.

Η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει 14 μέτρα σε έναν συγκεκριμένο αριθμό τομέων όπου ενδεχόμενο Brexit «χωρίς συμφωνία» θα δημιουργήσει μεγάλες αναταραχές για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην ΕΕ των 27.

Στους τομείς αυτούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι αεροπορικές μεταφορές, η τελωνειακή πολιτική και η πολιτική για το κλίμα. Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν σε χώρες της ΕΕ, η Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να λάβουν «γενναιόδωρα» μέτρα για τη χορήγηση καθεστώτος διαμονής και την ασφάλιση των εργαζομένων εφόσον υπάρχει η ίδια προσέγγιση και από τη βρετανική πλευρά.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητο και επείγον να υιοθετηθούν σήμερα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή στις 30 Μαρτίου 2019, έτσι ώστε να περιοριστούν οι ζημίες από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Είναι σαφής ποια είναι η σειρά προτίμησής μας. Το προτιμότερο για την αποφυγή αναταράξεων είναι η παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ. Αλλά έχει αποφασιστεί το Brexit και σ' αυτήν την περίπτωση η αποχώρηση με συμφωνία είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία. Και στο σενάριο της μη συμφωνίας είναι καλύτερο να έχουμε προετοιμαστεί παρά να είμαστε απροετοίμαστοι», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.