Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Τουρκία στις 24 Ιούνιου ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πολύ νωρίτερα δηλαδή από τις προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο του 2019 εκλογές, αλλά και νωρίτερα και από τη χθεσινή πρόταση του αρχηγού του Εθνικιστικού Κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που πρότεινε σαν ημερομηνία εκλογών τον Αύγουστο.

Πρόκειται για μια απόφαση, η οποία αλλάζει άρδην τα δεδομένα στο γεωπολιτικό σκηνικό, καθοριστικής φύσεως και για την Ελλάδα.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον κ. Μπαχτσελί και τη σύσκεψη διάρκειας 2,5 ωρών του Ερντογάν με τα αρμόδια όργανα του κόμματός του.

Στο διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας εξήγησε την κίνηση αυτή επικαλούμενος τις έκτακτες εξελίξεις στην Συρία αλλά και την οικονομική κατάσταση.

Ειδικότερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως παρά το ότι μετά το περσινό δημοψήφισμα, το νέο προεδρικό σύστημα δεν μπορούσε να εφαρμοστεί πλήρως μέχρι τις εκλογές του 2019, με αποτέλεσμα η παρούσα διοίκηση να δυσλειτουργεί, το κόμμα του ήταν πεπεισμένο ότι πρέπει να εξαντληθεί η εντολή του λαού.

Η πρόταση όμως του Μπαχτσελί, όπως τόνισε ο Ερντογάν, τους βρήκε σύμφωνους, καθώς οι εξελίξεις στην Συρία και την ευρύτερη περιοχή πιέζουν και η οικονομία απαιτεί σημαντικές αποφάσεις, φαίνεται λογική και προς όφελος της χώρας. Έτσι υιοθετήθηκε η επίσπευση των εκλογών στη συντομότερη δυνατή ημερομηνία που επιτρέπει η νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ταχύτατα να περάσουν από την Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι του νέου προεδρικού συστήματος, που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Ο Μπαχτσελί ζήτησε την Τρίτη την επίσπευση των εκλογών για τις 26 Αυγούστου αλλά ο Ερντογάν απέρριψε εμμέσως την πρότασή του.

Η 26η Αυγούστου είναι η επέτειος της μάχης του Μαντζικέρτ, το 1071, δηλαδή της νίκης των Σελτζούκων Τούρκων του σουλτάνου Αλπ Αρσλάν επί του βυζαντινού στρατού.

Οι προσεχείς διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι κρίσιμες για την Τουρκία καθώς θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των περισσότερων μέτρων που ενισχύουν τις εξουσίες του προέδρου της χώρας, τα οποία εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος, τον Απρίλιο του 2017.

Αρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ζητά το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα

Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα στην Τουρκία ζήτησε να αρθεί αμέσως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, αφού ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να αρθεί αμέσως, δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης πρέπει να τερματιστεί στη χώρα αρχής γενομένης από σήμερα» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του CHP Μπουλέντ Τεζτζάν.