Επικαιροποιήθηκαν οι ταξιδιωτικές οδηγίες του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών για τους πολίτες που επισκέπτονται την Τουρκία.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ συνιστά στους πολίτες να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν εκφράζονται επικριτικές απόψεις για την τουρκική κυβέρνηση και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς υπήρξαν περιπτώσεις Γερμανών που συνελήφθησαν.

«Ακόμη και απόψεις οι οποίες, σύμφωνα με τη γερμανική αντίληψη περί Δικαίου, καλύπτονται από την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για ποινική διαδικασία», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι συλλήψεις και οι διώξεις συχνά σχετίζονταν με απόψεις που εκφράζονταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που στέκονταν επικριτικά απέναντι στην κυβέρνηση», αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα στην ταξιδιωτική οδηγία επισημαίνεται πως σε κάποιες περιπτώσεις αρκεί ένα «like» σε κείμενο για να συλληφθεί κάποιος.

Το Υπουργείο προειδοποιεί ότι ακόμα και τα μη δημόσια σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως μέσω ανώνυμης καταγγελίας στις τουρκικές αρχές, διαβιβάζονται στις τουρκικές δικαστικές αρχές.

Η καταδίκη για την «προσβολή του προέδρου» ή για «διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας» μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση πολλών ετών, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.