Η Orbex, μια εταιρεία που σχεδιάζει να αναπτύξει και να εκτοξεύσει πυραύλους από μια ολοκαίνουργια βάση, άνοιξε την έδρα της στο Forres της Σκωτίας. Η εταιρεία έχει επίσης παρουσιάσει μια τρισδιάστατη εκτυπωμένη μηχανή πυραύλων που θα χρησιμοποιηθεί στον πύραυλο που θα ταξιδέψει στο διάστημα.

Η τεχνολογία 3D εκτύπωσης έχει παράγει αυτό που ισχυρίζεται η εταιρεία πως είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο εκτυπωμένη μηχανή πυραύλου στον κόσμο.

Ο κινητήρας, δήλωσε η εταιρεία, κατασκευάζεται μονοκόμματα, χωρίς καμία σύνδεση. Αυτό σημαίνει ότι είναι ισχυρότερος και λιγότερο πιθανό να υποφέρει από αδυναμίες στις συνδέσεις και στις συγκολλήσεις.

Ο ίδιος ο πυραύλος είναι κατασκευασμένος από ειδικά διαμορφωμένες ελαφριές ίνες άνθρακα και σύνθετο αλουμίνιο.

Η εταιρεία ανέφερε ότι ο πύραυλος αναμένεται αν εκτοξευθεί το 2021 κουβαλώντας ένα πειραματικό ωφέλιμο φορτίο από τη Surrey Satellite Technology LTD.

Ο σχεδιασμός είναι επίσης τέτοιος ώστε να λειτουργεί με το βιοπροπάνιο που είναι μια καθαρότερη, ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, από τα περισσότερα καύσιμα πυραύλων. Ο στόχος είναι να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την εκτόξευση πυραύλων στο διάστημα.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι τα καύσιμα είναι 100% ανανεώσιμα και μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα κατά 90%.

Για να στεγάσει τον πυραύλο και το μηχανολογικό προσωπικό, η Orbex δημιούργησε ένα κτίριο 2.000 τετραγωνικών μέτρων στο Forres, στα βορειοανατολικά της Σκωτίας. Αναφέρει ότι η εγκατάσταση θα δημιουργήσει 130 θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Ο υπουργός καινοτομίας της Σκωτίας Ivan McKee δήλωσε στο PA Scotland : «Η νέα εγκατάσταση της Orbex στο Forres είναι μια εξαιρετικά ευπρόσδεκτη εξέλιξη για τον διαστημικό τομέα της Σκωτίας».

Ο Chris Larmour, διευθύνων σύμβουλος της Orbex, δήλωσε: «Από την ανακοίνωση τον Ιούλιο του 2018 ότι είχαμε επιλέξει να εκτοξευθεί το διαστημικό σκάφος από τη διαστημική βάση του Σάδερλαντ, η Orbex βρίσκεται σε ένα απίστευτο ταξίδι, σε μεγάλο βαθμό πίσω από τις σκηνές.

Αυτό αλλάζει σήμερα, καθώς αποκαλύπτουμε δημόσια την τεχνική και εμπορική δυναμική της εταιρείας».