Την εικόνα που έδιναν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν τα exit poll των εκλογών της Βαυαρία. Οι Χριστιανοκοινωνιστές, το έτερο μέλος της Χριστιανικής Ένωσης μαζί με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Άνγκελα Μέρκελ, διατηρούν την πρώτη θέση αλλά όπως φαίνεται για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα exit poll το Κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) λαμβάνει το 35,5% των ψήφων. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) λαμβάνουν το εξαιρετικά χαμηλό του 10% και βρίσκεται στην πέμπτη θέση για πρώτη φορά. Μεγάλοι νικητές αναδεικνύονται οι Πράσινοι (Grüne) με 18,5% και το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 11%. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) λαμβάνουν 5% και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι (FW) 11,5%. Το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) λαμβάνει 3,5%. 

Με βάση τα στοιχεία των exit-poll ο πιθανότερος κυβερνητικός συνασπισμός θα δημιουργηθεί με το CSU και τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους, ενώ μπορεί να συμμετάσχουν και οι Φιλελεύθεροι αν χρειαστεί. Πιο απίθανος αλλά όχι αδιανόητος φαντάζει ο συνασπισμός CSU-Πράσινοι.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ παραδέχθηκε ότι δεν είναι «καθόλου ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα», για να προσθέσει ωστόσο ότι «είναι εξίσου σαφές πως το CSU έχει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης».

Αγωνία στο Βερολίνο

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η εκλογική καθίζηση του CSU αναμένεται να έχει επιπτώσεις για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού και στο Βερολίνο. «Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι, να περιορίσουμε τις μεταξύ μας αντιπαραθέσεις και να επιτύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα» δηλώνει ο Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ, ηγετικό στέλεχος του κυβερνώντος χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Πάντως δεν αναμένονται άμεσες διορθωτικές κινήσεις, καθώς οι χριστιανοδημοκράτες επιστρατεύουν τις δυνάμεις τους για μία τελευταία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση τη μεθεπόμενη Κυριακή στο κρατίδιο της Έσσης. Εάν υποστεί και εκεί ήττα το κυβερνητικό στρατόπεδο της Άνγκελα Μέρκελ, όλα είναι πλέον ανοιχτά και «θα έχουμε πολλές συζητήσεις», όπως έχει δηλώσει το βράδυ του Σαββάτου σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιώντας μάλιστα ότι ο ρόλος της Άνγκελα Μέρκελ «δεν είναι πλέον αδιαμφισβήτητος».

Αλλά και στο Μόναχο τίθεται το ερώτημα, εάν ο επί σειρά ετών πρωθυπουργός της Βαυαρίας και σημερινός υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ μπορεί να βγει αλώβητος από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Σε σχετικό ερώτημα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) o γενικός γραμματέας της CSU Μαρκ Μπλούμε δεν έδωσε σαφή απάντηση, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα», αλλά από την άλλη πλευρά «πρέπει να αναλύσουμε πρώτα το εκλογικό αποτέλεσμα». Ο ίδιος ο Ζέεχοφερ δηλώνει ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει το ζήτημα, αλλά "όχι απόψε".

Τα επόμενα σενάρια στο Μόναχο

Όλα δείχνουν ότι η CSU θα διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία στη Βαυαρία, αλλά θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο. Πιο πιθανή φαίνεται μία συμμαχία με τους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους», η οποίοι έχουν συντηρητικό προφίλ, όπως άλλωστε και η CSU. Δεν αποκλείεται ωστόσο μία μετεκλογική συνεργασία των χριστιανοκοινωνιστών με τους Πράσινους. Άλλωστε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ δεν απέκλειε αυτό το ενδεχόμενο, παρά τις έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις.

Πιθανός κυβερνητικός εταίρος είναι και το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) που φαίνεται να επιστρέφει στην τοπική Βουλή του Μονάχου μετά από απουσία πέντε ετών. Πάντως αυτό δεν ήταν βέβαιο μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, καθώς τα έξιτ πολς έδιναν το FDP ελάχιστα πάνω από το εκλογικό όριο του 5%. Θεωρητικά δεν αποκλείεται πάντως και μία συμμαχία της CSU με τους σοσιαλδημοκράτες.