«Ιστορικό λάθος» χαρακτήρισε το Brexit ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ και υπογράμμισε ότι  «θα υποβαθμίσει την επιρροή και την ευημερία του βρετανικού λαού».

Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, ο Σάντσεθ, σύμφωνα με το Politico, υποστήριξε ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit, η Ισπανία θα χρειαστεί να εφαρμόσει έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Στη συνέχεια ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε ότι το Brexit είναι πολύ σημαντικό για την Ισπανία γιατί «έχει αντίκτυπο σε κάθε γωνιά της χώρας» και έφερε σαν παράδειγμα του Ισπανούς που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ιχθυοκαλλιέργειες στη βόρεια Ισπανία, τον τουρισμό και άλλες επιχειρήσεις που συνδέονται με τη Βρετανία.

Ο Σάντσεθ δήλωσε ότι κατανοεί τους εκατοντάδες χιλιάδες που διαδήλωσαν στο Λονδίνο το Σαββατοκύριακο ζητώντας ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit. «Δυστυχώς, δεν ήταν δυνατό να απορριφθεί το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ», είπε, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι «το Brexit είναι μια τραγωδία για τους Βρετανούς και για τους Ευρωπαίους».

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Καταλονία, ο Σάντσεθ τόνισε ότι το Brexit πρέπει να γίνει μάθημα για όσους θέλουν να αποσχισθούν από την Ισπανία. «Ας διδαχθούμε από τα λάθη των άλλων, ας μάθουμε από το ιστορικό λάθος του Breixt και ας σκεφτούμε την ευημερία των πολιτών μας» επεσήμανε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Σάντσεθ εξήγησε την διαφορά στην προσέγγιση του Brexit μεταξύ Βρετανών και Ευρωπαίων στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής λέγοντας: «Οι Βρετανοί σκέφτονται το Brexit 24 ώρες την ημέρα και οι Ευρωπαίοι 4 λεπτά κάθε τρίμηνο»!