Ο άλλοτε υπουργός Οικονομίας της Άνγκελα Μέρκελ και πλέον πρόεδρος της Μπούντεσταγκ εξήρε τη συμβολή της Γερμανίδας καγκελαρίου, τονίζοντας πως «είναι εξαιρετικά επιτυχημένη και επίσης με μακρά θητεία αρχηγός κυβέρνησης» σημείωσε όμως ότι η αποχώρησή της δεν συνιστά την «συντέλεια του κόσμου».

Στις δηλώσεις του σε αυστριακά ΜΜΕ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογράμμισε ακόμα ότι τρέφει πολύ μεγάλο σεβασμό για την απόφασή της. Εκτίμησε ακόμα πως πρέπει να δρομολογηθεί μια νέα ρύθμιση στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, ενώ επιχείρησε να εξηγήσει την αιτία της ενίσχυσης της ακροδεξιάς λέγοντας πως δεν είναι αποτέλεσμα της μεταναστευτικής πολιτικής της Μέρκελ, αλλά αποτέλεσμα του Μεγάλου Συνασπισμού που ενίσχυσε τα άκρα»

Ο ίδιος είναι πεπεισμένος πως μία, με εντονότερο χρώμα συζήτηση στο κέντρο της κοινωνίας, θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση και πάλι των άκρων. Ερωτηθείς για το θέμα της μετανάστευσης και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής επισημαίνει ότι θα πρέπει τα πράγματα να μπουν στη σωστή σειρά τους. Αρχικά, είναι σαφές πως στην Ευρώπη δεν πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα και για να ισχύει αυτό χρειάζεται στα εξωτερικά σύνορα ένα κοινό και αποδεκτό από όλους καθεστώς και αυτό μπορεί να λειτουργήσει μόνον σε συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και τις χώρες προέλευσης, συνοδευόμενο από ένα ενιαίο δικαίωμα στο άσυλο.

Στο τέλος, θα πρέπει, όπως αναφέρει, να υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην κατανομή των προσφύγων, και ο ίδιος πάντα θεωρούσε σφάλμα να ξεκινά η συζήτηση ως προς την αλληλεγγύη, με την αναλογική κατανομή των προσφύγων. Την απόφαση της Γερμανίας να προσχωρήσει στο Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Μετανάστευση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμά ως σωστή, ενώ, όπως σημειώνει, σέβεται, αλλά δεν θέλει να σχολιάσει, την απόφαση της Αυστρίας να αποσυρθεί από αυτό το Σύμφωνο.