Λίγες ώρες απομένουν μέχρι να επιλεγεί ο νέος ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, δηλαδή ο διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του CDU. Το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με την ανάδειξη του νέου ηγέτη, με την καγκελάριο Μέρκελ, να δηλώνει πως οι σύνεδροι «έχουν αναλάβει ένα σημαντικό έργο, χαράζοντας την πορεία για τη μελλοντική ηγετική ομάδα του κόμματος». 

Η επί 18 χρόνια ηγέτης του CDU δήλωσε σχεδόν... ανακουφισμένη για την «αποστράτευσή» της, τονίζοντας πως «περιμένει με ανυπομονησία την επόμενη ημέρα" και "όπως όλοι, φυσικά είναι ενθουσιασμένη». «Όταν υπάρχει επιλογή, αυτή είναι η καθαρή δημοκρατία. Τα υπόλοιπα θα τα αποφασίσουν οι σύνεδροι», πρόσθεσε.

Η επιλογή της Μέρκελ, να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματός της, ήρθε έπειτα από τις εκλογικές απώλειες που αυτό κατέγραψε στις περιφερειακές εκλογές, αλλά και στα πεσμένα ποσοστά των δημοσκοπήσεων. 

Οι υποψήφιοι διάδοχοι είναι τρεις, με τους δυο (Φρίντριχ Μερτς και Γενς Σπαν) να τάσσονται υπέρ της στροφής του κόμματος προς τα δεξιά και την Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ, η οποία παραμένει πιστή στην «γραμμή» που έχει χαράξει η Μέρκελ. Η ανακωχή πάντως που υπήρχε στην περίοδο που προηγήθηκε του Συνεδρίου, έσπασε, καθώς ο ένας μετά τον άλλον τα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, παίρνουν θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. 

Την αρχή έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πήρε θέση υπέρ του Φρίντριχ Μέρτς. Η δημόσια στήριξη του άλλοτε υπουργού Οικονομικών, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος κατηγορώντας τον Σόιμπλε δήλωσε υποστήριξη στην Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ.