Ένα βήμα πιο κοντά στη λύση του μυστηρίου για το πώς χτίστηκαν οι πυραμίδες βρίσκονται οι αρχαιολόγοι. Ομάδα επιστημόνων πραγματοποίησε ανασκαφές σε αρχαίο αιγυπτιακό λατομείο, με τα ευρήματά τους να δείχνουν ότι ενδεχομένως η μεταφορά των ογκόλιθων και η ολοκλήρωση του έργου να έγινε γρηγορότερα απ' ότι αρχικά υπολογιζόταν.

Οι επιστήμονες που ψάχνουν αρχαίες επιγραφές βρήκαν μια ράμπα με κλίμακες και μια σειρά από λακούβες γεγονός που υποδηλώνει ότι η εργασία της ανάσυρσης των τεράστιων μπλοκ που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των μνημείων, μπορεί να έχει ολοκληρωθεί πιο γρήγορα από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί.

Ενώ η θεωρία ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν κατασκευές με ράμπες για να μετακινήσουν τις πέτρες δεν είναι καινούργια, η δομή που βρήκε η αγγλο-γαλλική ομάδα, η οποία χρονολογείται από την εποχή που χτίστηκε η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, είναι σημαντικά πιο απόκρημνη από όσο υπέθεταν προηγουμένως.

Πιστεύουν ότι τα ευρήματα με ίχνη βημάτων και οπών σε κάθε πλευρά μιας ράμπας δείχνουν ότι οι κατασκευαστές ήταν σε θέση να ρυμουλκούν τα μπλοκ και από τις δύο κατευθύνσεις, αντί να τα σέρνουν πίσω τους.

Η ομάδα πιστεύει ότι όσοι βρίσκονται κάτω από το μπλοκ χρησιμοποιούσαν τις θέσεις αυτές για να δημιουργήσουν ένα σύστημα τροχαλίας, ενώ εκείνοι μπροστά από αυτό τραβούσαν ταυτόχρονα. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το εύρημα είναι σημαντικό, διότι υποδηλώνει ότι το έργο θα μπορούσε να γίνει πιο γρήγορα, αν και ακόμα κάτι τέτοιο συνεπάγεται τη σκληρή εργασία ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

«Το σύστημα που ανακαλύψαμε θα επέτρεπε σε περισσότερους ανθρώπους να ασκήσουν δύναμη ταυτόχρονα, έτσι σημαίνει ότι ήταν σε θέση να μετακινήσουν τα μπλοκ ταχύτερα», δήλωσε ο Δρ. Roland Enmarch, καθηγητής στην Αιγυπτιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Ο καθηγητής είπε στον Βρετανικό Guardian ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του, σκοπεύουν να δημοσιεύσουν τα σημαντικά ευρήματά τους σε ένα επιστημονικό περιοδικό. Το εύρημα έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου και όπως λέει ο καθηγητής το ίδιο το λατομείο αλαβάστρου, καθώς και οι επιγραφές που βρισκόταν εκεί, ήταν γνωστές στους Αιγυπτιολόγους για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς είχαν βρεθεί από τον Howard Carter, τον άντρα που ανακάλυψε τον τάφο του Τουταγχαμόν.

Οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι οι επιγραφές τους επέτρεψαν να χρονολογήσουν τη ράμπα στην εποχή του Φαραώ Κούφου ή του Χέωψ ο οποίος έκτισε τη Μεγάλη Πυραμίδα.

Ενώ δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή αυτού του μνημείου, ο Enmarch είπε ότι είναι λογικό να υποτεθεί ότι χρησιμοποιήθηκε η τεχνική εφόσον ήταν σε χρήση στην Αίγυπτο την εποχή εκείνη.