Οι παγωμένοι άνεμοι της Αρκτικής έφεραν χαμηλές θερμοκρασίες ρεκόρ σε μεγάλο μέρος της Μεσοδυτικής Αμερικής την Τετάρτη, καθώς το κύμα Αρκτικού αέρα που είναι γνωστό ως η πολική δίνη έφερε θερμοκρασίες που πλησίασαν τους -50 βαθμούς Κελσίου.

Από το βράδυ της Τετάρτης, τουλάχιστον οκτώ θάνατοι συνδέθηκαν με τον παγετό, συμπεριλαμβανομένου ενός ηλικιωμένου ανθρώπου του Ιλινόις, ο οποίος βρέθηκε αρκετές ώρες αφότου έπεσε προσπαθώντας να μπει στο σπίτι του και ένος φοιτητής του Πανεπιστημίου της Αϊόβα που βρέθηκε πίσω από μια ακαδημαϊκή αίθουσα αρκετές ώρες πριν την αυγή. Ένας άνδρας χτυπήθηκε από μια χιονομηχανή στην περιοχή του Σικάγου, το SUV ενός νεαρού ζευγαριού συγκρούστηκε με ένα άλλο σε ένα χιονισμένο δρόμο στη βόρεια Ιντιάνα και ένας άνδρας από το Μιλγουόκι βρέθηκε παγωμένος σε ένα γκαράζ, όπως ανέφεραν οι αρχές.

Οι θερμοκρασίες στο Σικάγο έφτασαν τους -30C την Τετάρτη, ελαφρώς πάνω από το χαμηλότερο ρεκόρ της πόλης, από τον Ιανουάριο του 1985.

Μερικές από τις ψυχρότερες ριπές ανέμου καταγράφηκαν στη Μινεσότα, στους -48C. Ακόμη και ο νότιος πόλος ήταν θερμότερος, με ένα αναμενόμενο χαμηλό -31C.

Οι θερμοκρασίες στο Σικάγο αναμενόταν να πέσουν κι άλλο νωρίς την Πέμπτη. Η θερμοκρασία σε ορισμένες μεμονωμένες περιοχές θα μπορούσε να φτάσει τους -40C, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σε πολλές πόλεις, η ανησυχία είναι ιδιαίτερα έντονη για τους άστεγους που μπορεί να μην έχουν πουθενά να μείνουν.