Στα εγκαίνια του υποθαλάσσιου τμήματος του TurkStream, ενός αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει την Τουρκία με τη Ρωσία παρευρέθηκαν τη Δευτέρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το παράκτιο τμήμα των δύο παράλληλων γραμμών του TurkStream, δύο χιλιόμετρα βαθιά στη Μαύρη Θάλασσα ολοκληρώθηκε και έγινε πραγματικότητα το «ιστορικό project».

Οι γραμμές θα προμηθεύουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία και στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω τουρκικών εδαφών. Μαζί, οι δύο γραμμές μήκους 930 χιλιομέτρων κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, μαζί με τους ρωσικούς και τουρκικούς χερσαίους αγωγούς, θα μεταφέρουν 31,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

«Είμαστε μάρτυρες ενός πολύ σημαντικού γεγονότος που είναι μια σαφής απόδειξη της αποτελεσματικότητας της σχέσης μας με την Τουρκία στην επίλυση των πιο σύνθετων προβλημάτων», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του δήλωσε ότι οι δύο χώρες στοχεύουν σε μακροπρόθεσμη συνεργασία και ότι η σχέση τους δεν υπαγορεύθηκε από τις επιταγές «άλλων χωρών» ενώ σε μία αναφορά που θα μπορούσε να σχετίζεται με την ΑΟΖ της Κύπρου, δήλωσε:  «Οι αποφάσεις των χωρών για το πώς θα αποκτήσουν φυσικό αέριο σύμφωνα με τις δικές τους συνθήκες πρέπει να γίνονται σεβαστές. Η πίεση, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών και τους εμποδίζει να υπηρετούν τους πολίτες τους, δεν θα ωφελήσει κανέναν».

Ερντογάν και Πούτιν έδωσαν μαζί την εντολή για την τοποθέτηση του τελευταίου υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού στη Μάυρη Θάλασσα και παρακολούθησαν μέσω βίντεο την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου.