Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Βραζιλιάνοι για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Αδιαφιλονίκητο φαβορί θεωρείται ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαΐχ Μπολσονάρου, διατηρώντας ευρύ προβάδισμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ωστόσο δύο τελευταίες έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν λίγες ώρες προτού αρχίσει η εκλογική αναμέτρηση, δείχνουν μικρή υποχώρηση του ποσοστού του έναντι του κεντροαριστερού αντιπάλου του Φερνάντου Αντάτζι.

Η πρώτη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Ibope, την οποία μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Globo, θέλει τον Μπολσονάρου να συγκεντρώνει το 54% στην πρόθεση ψήφου και τον αντίπαλό του Αντάτζι το 46%. Το ποσοστό του πρώην λοχαγού, νοσταλγού της περιόδου της στρατιωτικής δικτατορίας, υποχώρησε τρεις εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την δημοσκόπηση της προηγούμενης Τρίτης. 

Σύμφωνα με την δεύτερη έρευνα, του ινστιτούτου Datafolha, ο Μπολσονάρου συγκεντρώνει το 55% ενώ ο Αντάτζι το 45%. το ποσοστό του ακροδεξιού υποψήφιου δηλαδή είναι μειωμένο κατά μία μονάδα σε σύγκριση με την δημοσκόπηση της προηγούμενης Πέμπτης. 

Όσο για τον κεντροαριστερό Σίρου Γκόμες, ο οποίος ήλθε τρίτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών δήλωσε το Σάββατο ότι δεν θα δώσει καμία κατεύθυνση στους ψηφοφόρους του για το ποιον από τους δύο υποψηφίους να υποστηρίξουν σήμερα στον δεύτερο γύρο. Να υπενθυμίσουμε ότι ο υποψήφιος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Εργατικού Κόμματος (PDT) Γκόμες συγκέντρωσε ποσοστό 12,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, το οποίο τον έφερε στην τρίτη θέση μετά τον Μπολσονάρου και τον Αντάτζι.

«Βεβαίως, όλος ο κόσμος θα προτιμούσε με τον τρόπο μου να πάρω το μέρος κάποιου και να συμμετάσχω στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά δεν θέλω να το κάνω για έναν πολύ πρακτικό λόγο, τον οποίο δεν θέλω να πω τώρα», δήλωσε ο Γκόμες σε βίντεο που μεταδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αν δεν μπορώ να βοηθήσω, δεν θέλω και να αποτελέσω εμπόδιο» πρόσθεσε ο Γκόμες, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει πριν από τον πρώτο γύρο παρουσίαζαν ως τον μόνο υποψήφιο που θα μπορούσε να νικήσει τον Μπολσονάρου στον δεύτερο γύρο.

Μερικές ημέρες μετά τον πρώτο γύρο της 7ης Οκτωβρίου, στις οποίες ο Ζαΐχ Μπολσονάρου βγήκε πρώτος με 46% των ψήφων, το Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα είχε εκφράσει έπειτα από συνέδριό του στην Μπραζίλια «την κρίσιμης σημασίας υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Αντάτζι για να αποφευχθεί η νίκη των πιο αντιδραστικών δυνάμεων (...) και η ήττα της δημοκρατίας».

Ο Σίρου Γκόμες, ο οποίος απουσίαζε από τη χώρα κατά την προεκλογική εκστρατεία για τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών και επέστρεψε την Παρασκευή το βράδυ στην έδρα του στην Φορταλέζα, στη βορειοανατολική Βραζιλία, δεν μετείχε σε καμία συγκέντρωση. Η δήλωση αυτή του Γκόμες αποτελεί ένα σκληρό πλήγμα για τον υποψήφιο του Κόμματος των Εργαζομένων, το οποίο δεν κατάφερε τελικά να συσπειρώσει τα κεντρώα κόμματα γύρω από τον υποψήφιό του για να αντιμετωπιστεί η άνοδος της ακροδεξιάς στη Βραζιλία.