Έρευνα για τα κίνητρα της επίσκεψης του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας στη Βουλγαρία τον περασμένο Νοέμβριο ξεκίνησαν οι Αρχές της γειτονικής χώρας.

Ο φερόμενος ως δράστης της πολύνεκρης επίθεση εναντίον δύο τεμενών στη Νέα Ζηλανδία, που αιματοκύλισε την πόλη του Κράιστσερτς, σκοτώνοντας 49 ανθρώπους είχε διαμείνει στη Βουλγαρία από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου 2018, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της Βουλγαρίας Σοτίρ Τσατσάροφ. 

Ειδικότερα, ο 28χρονος μακελάρης έφτασε στη Σόφια στις 9 Νοεμβρίου, με πτήση από το Ντουμπάι και την επόμενη ημέρα νοίκιασε αυτοκίνητο και ταξίδεψε σε διάφορα μέρη της Βουλγαρίας. Στις 15 Νοεμβρίου έφυγε με πτήση των ρουμανικών γραμμών για το Βουκουρέστι, όπου επίσης νοίκιασε αυτοκίνητο και κατευθύνθηκε προς την Ουγγαρία. 

«Συλλέγουμε στοιχεία από πιστωτικές κάρτες και μαρτυρίες, ώστε να αποσαφηνιστεί η ακριβής διαδρομή του», δήλωσε ο Τσατσάροφ.

«Η έρευνα ξεκίνησε για να καθοριστεί εάν «η εκδοχή που εκείνος παρουσίασε, σύμφωνα με την οποία ήθελε να ανακαλύψει ιστορικά αξιοθέατα και να μελετήσει την ιστορία των βαλκανικών χωρών, είναι σωστή ή εάν είχε άλλους στόχους» εξήγησε ο εισαγγελέας.

Ο Μπρέντον Τάραντ είχε επισκεφθεί τα Βαλκάνια και το 2016 και συγκεκριμένα την περίοδο 28 με 30 Δεκεμβρίου, ταξιδεύοντας τότε στη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία.

Εξάλλου, ο Τάραντ είχε επισκεφθεί αρκετές φορές την Τουρκία, όπου οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για να μπορέσουν να καταγράψουν τις δραστηριότητές του και τις επαφές που είχε, είπε ένας Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Μετέβη πολλές φορές στην Τουρκία και διέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα» δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Σκεφτόμαστε ότι ο ύποπτος μπόρεσε να μεταβεί σε άλλες χώρες (από την Τουρκία) στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Ξεκινήσαμε έρευνα για τις μετακινήσεις του και τις επαφές του υπόπτου εντός της χώρας» σημείωσε η πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.