Στο Σύνταγμα της Ουκρανίας ενεγράφη σήμερα, η φιλοδοξία της χώρας να ενταχθεί τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στο ΝΑΤΟ. Αυτό συνέβη έπειτα από ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, την οποία ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο χαρακτήρισε «ιστορική». 

Από τους 450 βουλευτές οι 334 ψήφισαν υπέρ, αρκετοί περισσότεροι από τους 300 που χρειάζονταν.  Το κείμενο προσθέτει στο Σύνταγμα αναφορές «στον στρατηγικό προσανατολισμό της Ουκρανίας προς την πλήρη ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», υποχρεώνοντας την εκτελεστική εξουσία και τη νομοθετική εξουσία να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπογραμμίζει «τον αμετάκλητο χαρακτήρα της ευρωπαϊκής επιλογής μας», τόνισε εκφράζοντας την ικανοποίησή του μετά την ψηφοφορία ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αντρίι Παρουμπίι. «Η Ουκρανία θα είναι μέσα στην ΕΕ και μέσα στο ΝΑΤΟ!», υποσχέθηκε.

Σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, ο στόχος είναι να εμποδισθεί οποιαδήποτε διάθεση για αλλαγή της γεωπολιτικής κατεύθυνσης του Κιέβου σε περίπτωση νίκης κάποιου υποψηφίου θετικότερα διακείμενου έναντι της Ρωσίας. Άλλοι κάνουν λόγο για επικοινωνιακή επιχείρηση του αρχηγού του κράτους, ο οποίος δεν έχει καθόλου εξασφαλισμένη τη νίκη στις προεδρικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.