Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν πρόκειται να πραγματοποιήσουν τη δεύτερη σύνοδο κορυφής στο Βιετνάμ στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Αν δεν είχα εκλεγεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, θα ήμασταν τώρα, κατά τη γνώμη μου, σε έναν μεγάλο πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε.

Από την πρώτη του συνάντηση με τον Κιμ, ο Τραμπ δήλωσε: «Οι ομήροι μας έχουν επιστρέψει στο σπίτι, οι πυρηνικές δοκιμές έχουν σταματήσει και δεν έχει εκτοξευθεί πυραύλοι για περισσότερους από 15 μήνες».

«Πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά, αλλά η σχέση μου με τον Κιμ είναι καλή. Και ο πρόεδρος Κιμ και εγώ θα συναντηθούμε ξανά στις 27 και 28 Φεβρουαρίου στο Βιετνάμ» τόνισε.

Ο πρόεδρος δεν ονόμασε ακριβή μέρος συνάντησης. Σύμφωνα με το CNN, οι δύο υπό εξέταση πόλεις είναι το Ανόι και το Ντανάνγκ.

Στο ίδιο ασιατικό ταξίδι αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας Ξι Τζίνπινγκ με την ελπίδα οριστικοποίησης μιας εμπορικής συμφωνίας πριν από την προθεσμία της 1ης Μαρτίου που επέβαλαν και οι δύο χώρες για την επίλυση μιας σειράς διαφορών που απειλούν να προκαλέσουν εμπορικό πόλεμο.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, Στίβεν Μπιγκάν, αναμένεται να ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα αυτή την εβδομάδα για να συνεχίσει τον προγραμματισμό της δεύτερης διάσκεψης κορυφής Τραμπ-Κιμ, ελπίζοντας να εξασφαλίσει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Από τότε που οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν σε μια πρώτη ιστορική συνάντηση στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο, η Βόρεια Κορέα δεν πραγματοποίησε πυρηνικές δοκιμές και δοκιμές πυραύλων και απελευθέρωσε τους υπηκόους των ΗΠΑ που κρατούσε. Από την πλευρά της, οι ΗΠΑ δεν έχουν συμμετάσχει σε σημαντικές κοινές ασκήσεις με τους συμμάχους τους από τη Νότια Κορέα. Ωστόσο, ο πυρηνικός αφοπλισμός της Βόρειας Κορέας που ισχυρίστηκε ότι θα ακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής στη Σιγκαπούρη δεν έχει υλοποιηθεί.

Οι αμερικανικές εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών δείχνουν ότι οι εργασίες παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου και πυραύλων έχουν συνεχιστεί και ίσως έχουν ενισχυθεί.
Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν στο CNN την ημέρα της ομιλίας του Τραμπ ότι μια εμπιστευτική έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς Κιμ κρύβει τις εγκαταστάσεις συναρμολόγησης, αποθήκευσης και δοκιμών για τα πυρηνικά και βαλλιστικά του προγράμματα.

Ο Τραμπ απέρριψε αυτές τις εκτιμήσεις και επέμεινε ότι η «τεράστια πρόοδος» γίνεται μακριά από τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης.