Νέες φονικές επιθέσεις με στόχο αεροσκάφη και αεροδρόμια σχεδιάζει η Αλ Κάιντα, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Ασφάλειας Μπεν Γουάλας ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Sunday Times υποστήριξε πως η τρομοκρατική οργάνωση που διέπραξε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, επιστρέφει και σχεδιάζει μεταξύ άλλων να χρησιμοποιήσει ακόμη και drones παγιδευμένα με εκρηκτικά για να καταρρίψει επιβατικά αεροσκάφη.

Ο υπουργός είχε συναντηθεί με αξιωματούχους των μεγαλύτερων αερολιμένων του Ηνωμένου Βασιλείου λίγες μέρες πριν το χάος που προκάλεσε drone στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου κι όπως είπε στη βρετανική εφημερίδα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος «εσωτερικής τρομοκρατικής απειλής».

«Ο κίνδυνος για την αεροπλοϊα είναι υπαρκτός καθώς αποτελεί άκρως επιθυμητό στόχο για αυτούς τους τρομοκράτες. Η Αλ Κάιντα ανακάμπτει. Έχουν αναδιοργανωθεί, εξυφαίνουν ολοένα και περισσότερα σχέδια επιθέσεων στην Ευρώπη, έχουν εξοικειωθεί με νέες μεθόδους και εξακολουθούν να τρέφουν “φιλοδοξίες” για επιθέσεις στην αεροπλοϊα».

Αποκάλυψε επίσης πως τα υπουργεία Εσωτερικών και Μεταφορών της Βρετανίας καταστρώνουν σχέδια και έχουν διοχετεύσει ένα κονδύλι 25 εκατομμυρίων στερλινών σε ερευνητικό πρόγραμμα για την θωράκιση της χώρας έναντι τέτοιων απειλών.

Η κατάρρευση του «Ισλαμικού Κράτους» επιτρέπει στο δημιούργημα του Οσάμα Μπιν Λάντεν να διεκδικήσει και πάλι την «πρωτιά», ως σημαντικότερη τρομοκρατική οργάνωση του πλανήτη, μια οργάνωση, που όπως είπε ο Γουάλας, αν και έδειχνε σε κατάσταση ύπνωσης τα περασμένα χρόνια, συνέχισε να καταστρώνει σχέδια και μια μεγάλη επίθεση στην αεροπλοϊα -απειλή που «έχει κάνει υπουργούς να χάσουν τον ύπνο τους»- θα τη βοηθήσει να επανέλθει δριμύτερη.

Η Αλ Κάιντα διατηρεί στρατόπεδα εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράκ και το Σουδάν ενώ εκτός από τις προαναφερθείσες χώρες δραστηριοποιείται με παρακλάδια της στη Συρία, την Υεμένη, τη Λιβύη κι άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή.

Με τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στον τομέα της ασφάλειας των αεροδρομίων οι τρομοκράτες είναι πιο δύσκολο να περάσουν λαθραία εκρηκτικά στα αεροσκάφη, λέει ο Γουάλας, αλλά, όπως επισημαίνει «έχουν διερευνήσει άλλους τρόπους να βάζουν βόμβες στα αεροσκάφη. Αν δεν μπορείς να τα βάλεις από την μπροστινή πόρτα, θα το προσπαθήσεις από την άλλη», τόνισε. Και προειδοποίησε: «Το 2019 θα πρέπει να αγρυπνούμε για την Αλ Κάιντα. Ενεργοποιούν ξανά κάποιους προηγούμενους συνδέσμους τους και μονάδες λογιστικής υποστήριξης και είναι υπαρκτές οι βλέψεις τους για την αεροπορία».

Τουλάχιστον 13 τρομοκρατικά σχέδια ισλαμιστών εξτρεμιστών απέτρεψαν οι βρετανικές Αρχές από τον Μάρτιο του 2017, αλλά όπως είπε ο υπουργός, νέα ηγετικά στελέχη εμφανίζονται και παροτρύνουν άλλους να εξαπολύσουν επιθέσεις στις Δύση, όπως σημειώνουν οι Times.