Σε μια συμβολική χειρονομία, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι πιθανώς η πρώτη χώρα που θα υπογράψει και θα επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Μακεδονία, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του EURACTIV.com.

Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης του 30ου μέλους της συμμαχίας θα καθοριστεί «τις επόμενες ημέρες», αφού η Αθήνα και τα Σκόπια επικυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα Σκόπια θα μπορούσαν να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου εάν και οι υπόλοιποι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επιταχύνουν τις διαδικασίες επικύρωσης. Κανονικά η διαδικασία επικύρωσης διαρκεί ένα χρόνο.

Σύμφωνα με πηγές, το επίσημο κείμενο του πρωτοκόλλου προσχώρησης εγκρίθηκε τη Δευτέρα και οι 29 μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ περιμένουν τώρα την εξουσιοδότηση των χωρών τους να την υπογράψουν.

Μόλις υπογραφεί, θα σταλεί στις 29 πρωτεύουσες ώστε να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια.

«Η Ελλάδα θέλει να επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου», ανέφερε το κείμενο, προσθέτοντας ότι η Αθήνα θα είναι η πρώτη χώρα που θα ανοίξει τις πόρτες του ΝΑΤΟ για τα Σκόπια.