Συνεχίζεται η συρρίκνωση των δημοσκοπικών ποσοστών των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, τα οποία στη νέα δημοσκόπηση «Politbarometer» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF συγκεντρώνουν πλέον μόλις 41%, όταν έναν χρόνο πριν, στις ομοσπονδιακές εκλογές, είχαν λάβει ποσοστό άνω του 53%.

Αντίστοιχα, συνεχίζεται και η εντυπωσιακή άνοδος των Πρασίνων, που είναι πλέον το δεύτερο κόμμα.

Αναλυτικότερα, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) συγκεντρώνει 27% (-1), ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 14% (-3). Οι Πράσινοι κερδίζουν τρεις μονάδες και φθάνουν στο 20%, ενώ σταθερή στο 16% παραμένει η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), όπως και η Αριστερά στο 10% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) στο 8%.

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους στοιχεία, το 54% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η καγκελάριος Μέρκελ κάνει καλά τη δουλειά της, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 43%. Το 56% ωστόσο δηλώνει ότι δεν θα ήταν καλό η κυρία Μέρκελ να παραμείνει στην θέση της, με το 40% να πιστεύει το αντίθετο.

Συντριπτικά ωστόσο (72%) είναι τα ποσοστά κατά της παραμονής του αρχηγού της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) στη θέση του, ενώ μόλις το 22% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την παραμονή του. Στην περίπτωση της αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, υπέρ της παραμονής της τάσσεται το 37% και κατά το 49%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών της CSU, οι αρνητικές γνώμες για τον κ. Ζεεχόφερ φθάνουν το 70%, ενώ για την κυρία Μέρκελ μόλις το 34%.

Δημοφιλέστερος πολιτικός παραμένει ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ ακολουθούν, με μικρή κάμψη, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Στις δύο τελευταίες θέσεις παραμένουν οι πολιτικοί της CSU Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρκους Σέντερ.