Για όγδοη εβδομάδα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία. 

Για ένα ακόμα Σαββατοκύριακο οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της τάξης στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας ενώ πορείες διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις της γαλλικής επικράτειας. 

Στο Παρίσι 35 άνθρωποι συνελήφθησαν, εκ των οποίων 27 ηλικιωμένοι, κι ετέθησαν σε προσωρινή κράτηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία του Παρισιού. Επιπλέον οι διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία του κυβερνητικού εκπροσώπου Μπενζαμέν Γκριβό με ένα μικρό εκσκαφικό μηχάνημα και πολλά αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν.

Οι γυναίκες παίρνουν τη σκυτάλη

Πολλές γυναίκες, μέλη των «Κίτρινων Γιλέκων» συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωΐ στην Πλατεία της Βαστίλης στο Παρίσι, προκειμένου να προβάλλουν και μία άλλη, «ασυνήθιστη», εικόνα του κινήματος, την επαύριο των μεγάλων διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, που σημαδεύθηκαν από βίαια επεισόδια.

Συναθροισμένες στα σκαλιά του σταθμού Όπερα -Βαστίλη, οι γυναίκες έψαλλαν τη «Μασσαλιώτιδα», κρατώντας κίτρινα μπαλόνια στα χέρια. Κατόπιν κύκλωσαν την πλατεία, διακόπτοντας την κυκλοφορία και στην συνέχεια ξεκίνησαν πορεία προς την πλατεία της Δημοκρατίας (Ρεπουμπλίκ).

«Πραγματοποιώντας αυτήν την πρώτη διαδήλωση γυναικών, θελήσαμε να ανοίξουμε έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας πέραν αυτού της βίας, διότι εκείνο που αποκλειστικά προβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης είναι οι βιαιοπραγίες, λησμονώντας τον πυρήνα του προβλήματος», τόνισε στους δημοσιογράφους η 42 χρονη νοσοκόμα Καρέν, η οποία ταξίδευσε από τη Μασσαλία και είναι μία εκ των ιδρυτικών μελών της ομάδας «Γυναίκες Κίτρινα Γιλέκα» (Femmes gilets jeaunes) στο Facebook.

«Η σημερινή διαδήλωση δεν είναι φεμινιστική, αλλά προορισμός της είναι να προβάλλει μία ασυνήθιστη εικόνα του κινήματος», πρόσθεσε.