Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρά του συριακού στρατού εναντίον κοινότητας στην Ιντλίμπ.

Ανάμεσα στους οκτώ νεκρούς είναι και πέντε άμαχοι ενώ η Ιντλίμπ έχει κηρυχθεί «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη».

Πυρά του πυροβολικού των δυνάμεων του καθεστώτος έπληξαν από νωρίς το πρωί τον τομέα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ιντλίμπ, όπου βρίσκεται η κοινότητα Τζαρτζάναζ, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η περιοχή αυτή «είναι μέρος της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» που προβλεπόταν στη συμφωνία του Σεπτεμβρίου.

Το σφυροκόπημα της κοινότητας στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους, ανάμεσά τους πέντε άμαχους, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού ενώ τραυματίστηκαν 20.

Τουλάχιστον επτά άμαχοι είχαν σκοτωθεί την 26η Οκτωβρίου σε παρόμοια πλήγματα του πυροβολικού στην επαρχία Ιντλίμπ ενώ την Πέμπτη, τέσσερις φιλοκυβερνητικοί μαχητές σκοτώθηκαν σε έφοδο τζιχαντιστών.

Η δημιουργία της «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» έκτασης 15 ως 20 χιλιομέτρων συμφωνήθηκε τη 17η Σεπτεμβρίου ανάμεσα στη Ρωσία, σύμμαχο του καθεστώτος Άσαντ και την Τουρκία, προστάτιδα οργανώσεων ανταρτών, για να χωριστούν οι περιοχές που ελέγχουν αντικαθεστωτικοί από αυτές υπό κυβερνητικό έλεγχο στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία.

Η συμφωνία θεωρητικά άρχισε να εφαρμόζεται στα μέσα Οκτωβρίου, αλλά στην πράξη, επί του πεδίου, οι όροι της παραβιάζονται και ξεσπούν συχνά συγκρούσεις ανάμεσα σε αντάρτες ή τζιχαντιστές και τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Συμφωνία είχε στόχο να αποφευχθεί η έναρξη μιας επιχείρησης ευρείας κλίμακας από το καθεστώς για την ανακατάληψη της Ιντλίμπ.