Ανιχνευτές ψεύδους με τεχνητή νοημοσύνη θα δοκιμάσει πιλοτικά η ΕΕ σε συνοριακά περάσματα, και αυτά της Ελλάδας μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, γράφει η βρετανική Telegraph.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα οι ταξιδιώτες θα κληθούν να μεταφορτώσουν φωτογραφίες από το διαβατήριό τους, τη βίζα και την απόδειξη των χρημάτων που κατέβαλαν και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουν μια κάμερα web για να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως «τι υπάρχει στη βαλίτσα σας».

Το έργο κόστους 4,5 εκατ. ευρώ, το οποίο ονομάζεται iBorderCtrl, θα δοκιμαστεί στα σύνορα της Ουγγαρίας, της Λετονίας και της Ελλάδας για έξι μήνες. Στόχος του έργου είναι η επιτάχυνση της κυκλοφορίας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Πολωνία, η Γερμανία και η Κύπρος προγραμματίζουν, επίσης, να συμμετάσχουν στο σχέδιο μετά από τις αρχικές δοκιμές. 

Η τεχνολογία ΑΙ φημίζεται ότι έχει μια «μοναδική προσέγγιση για την ανίχνευση ψεύδους»,αναλύοντας τις εκφράσεις των ταξιδιωτών. Όσοι από αυτούς κριθούν σαν χαμηλού κινδύνου, θα περάσουν από μια σύντομη επανεκτίμηση των πληροφοριών τους για την είσοδό τους στη χώρα, ενώ οι επιβάτες υψηλότερου κινδύνου θα υποβληθούν σε πιο λεπτομερή έλεγχο.

Σύμφωνα με τις πρώτες δοκιμές, το σύστημα είναι περίπου 76% ακριβές, αλλά η ομάδα πίσω από τη δημιουργία του iBorderCtrl υποστηρίζει ότι μπορεί να αυξήσει το ποσοστό σε 85%.

Ο Γιώργος Μπουλταδάκης, συντονιστής του European Dynamics στο Λουξεμβούργο, δήλωσε στην Κομισιόν: «Χρησιμοποιούμε ήδη υπάρχουσες και δοκιμασμένες τεχνολογίες - καθώς και νέες - για να ενδυναμώσουμε τους συνοριακούς ελέγχους και να αυξήσουμε την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητά τους».