Στην ανακοίνωση της ανακάλυψης ενός τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο «οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ αναμένεται να προχωρήσει η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Exxon Mobil, τουλάχιστον βάσει όσων δήλωσε υψηλόβαθμος Κύπριος αξιωματούχος στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agenzia Nova.

Ο εν λόγω αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, φέρεται να συνέκρινε το κυπριακό κοίτασμα, με το αιγυπτιακό Zohr, που είναι και το μεγαλύτερο που έχει εντοπιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, φέρεται να είπε ότι το κοίτασμα που βρέθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ «δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το Zohr, έχει όμως παρόμοιο αποθεματικό».

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο, οι δηλώσεις του Κύπριου αξιωματούχου έγιναν στο περιθώριο του «EGYPS 2019» που διεξάγεται στο Κάιρο.

Η Τουρκία προχωρά στην μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην ιστορία της

Την ίδια ώρα η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην ιστορία της. Η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» πραγματοποιείται τη στιγμή που κορυφώνεται το ενδιαφέρον για τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι ζητούν με επιτακτικό τρόπο μερίδιο από αυτά τόσο για την ίδια την Τουρκία όσο και για το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.