Η κινητικότητα που εμφανίστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες προκάλεσε σύγχυση σχετικά με το αν υπήρξε συμφωνία των διαπραγματευτών για το Brexit. Από την μία η εσπευσμένη επίσκεψη του βρετανού υπουργού υπεύθυνου για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ στις Βρυξέλλες, και από την άλλη η ξαφνική συνεδρίαση των 27 μονίμων αντιπροσώπων των 27 κρατών-μελών της ΕΕ έδωσαν τροφή για διάφορα σενάρια. 

Όμως οι πρεσβευτές των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημερώθηκαν σήμερα Κυριακή ότι δεν έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί καμία συμφωνία με τη Βρετανία σχετικά με τους όρους της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανέφεραν δύο διπλωματικές πηγές της ΕΕ.

Λίγο νωρίτερα, ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές επιβεβαίωναν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου στις Βρυξέλλες μεταξύ αξιωματούχων της Βρετανίας και της ΕΕ δεν έχουν μέχρι στιγμής καταλήξει σε μια τελική συμφωνία για το Brexit, την οποία θα εγκρίνουν αυτήν την εβδομάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες, που παρακολουθούν στενά τις συνομιλίες εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξοι ότι οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα ανακοίνωναν στους πρεσβευτές των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια συνεδρίαση στις 19.30 στις Βρυξέλλες, ότι επιτεύχθηκε συμφωνία.

«Οι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες έχουν φθάσει σε συμφωνία που θα εξασφαλίζει μια ασφαλή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ με μια περίοδο προσαρμογής για την αποφυγή οικονομικών σοκ», ανέφερε το Politico.eu επικαλούμενο τρεις διαφορετικούς ευρωπαίους διπλωμάτες. 

«Με σημαντικά θέματα να παραμένουν ανοιχτά, μεταξύ αυτών τα σύνορα της Ιρλανδίας, συμφωνήθηκε από κοινού ότι έπρεπε να γίνουν συνομιλίες από κοντά ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΕ για την συνεδρίαση των πρεσβευτών. 

Στο μεταξύ, η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επικαλούμενη εσωτερικό έγγραφο των μόνιμων αντιπροσώπων των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, αναφέρει ότι υπάρχει μια οδυνηρή συμφωνία για τη Βρετανία. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας θα σταματήσει τυπικά να υφίσταται για την ΕΕ. Και αυτό διότι η συμφωνία προβλέπει τη συμμετοχή της Βορείου Ιρλανδίας στην εσωτερική αγορά, ενώ η υπόλοιπη Μεγάλη Βρετανία θα παραμείνει μόνο στην τελωνειακή ένωση. 

Ωστόσο, άλλες πηγές είπαν στο Reuters ότι χρειάζονται περαιτέρω συζητήσεις προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν στη συμφωνία που επιθυμούν